Този невероятен случай се случил през 1891 година, когато английският

...
Този невероятен случай се случил през 1891 година, когато английският
Коментари Харесай

Човек… в корем на кашалот

 кашалот

Този необикновен случай се случил през 1891 година, когато британският транспортен съд „ Звездата на Изтока “ се занимавал с лов на китове край Фолклендските острови.

В един от дните на кораба забелязали голям кашалот, а добре ориентираните изстрели поразили животното в главата. Раненият кашалот се гмурнал в морската пропаст, а от кораба пуснали две лодки.

За моряците било изцяло ненадейно, когато ненадейно кашалотът посочил невиждана интензивност за раните си. С мощен удар на опашката си той безусловно разрушил на тресчици една от лодките.

Независимо от улова, настроението измежду китоловците било по-лошо от всеки път, защото след разрушените от кашалота лодки двамата моряци били изчезнали. Най-вероятно под оглушителните удари с опашката на смъртно ранения колос те се изгубили и потънали. Капитанът записал в корабния дневник гибелта на двамата, а китобойците уважили гибелта на другарите си, изпивайки по чаша уиски.

Да се занимават с кашалота нямали нито сили, нито въодушевление. Рязането на тежащото 40 тона животно почнало едвам след 15 часа.

Процедурата по кълцането на месото ненадейно прекъснала, когато китоловците стигнали до стомаха на колоса. В него нещо се размърдало! Внимателно отворили стомаха и внезапно видели накриво, покрито със слуз човешко тяло.

Това бил Джемс Бартли, един от двамата китоловци, които пропаднали по време на битката. Нещастникът, чийто пулс едвам се усещал, бързо бил почистен от слузта, разтрили го със алкохол и го завили с одеяло. Едва след три седмици Джеймс, който за 15 часа бил записан като мъртвец, най-сетне пристигнал на себе си.

Ошашавеният Бартли разказал, че даже не схванал по какъв начин след крушението на лодката се оказал в гърлото на кашалота. Просто внезапно станало извънредно мрачно, а тялото му почнало да се спуска по пулсираща хлъзгава тръба.

От гадната воня и незадоволителният въздух безусловно си изгубил разсъдъка. Отчаяните му опити да се измъкне не довели до триумф и той изгубил схващане. От време на време Джеймс идвал на себе си, само че след това още веднъж изпадал в забвение.

Когато Бартли се събудил в каютата, дълго не можел да разбере какво било станало. Морякът се отървал без пострадвания. Джеймс плавал още дълги години по моретата, изкарал наред цялата Първа международна война, отгледал доста деца.

Трябва да се означи, че казусът с разрушената лодка „ Звездата на Изтока “ не е неповторим. Ранените кашалоти постоянно демонстрират огромна настъпателност, погубили са значително китоловци и са потопили няколко китоловни кораба.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР