Този неустоимо вкусен тутманик ще се превърне в любимата ви

...
Този неустоимо вкусен тутманик ще се превърне в любимата ви
Коментари Харесай

Бабиният тутманик

Този неустоимо апетитен тутманик ще се трансформира в обичаната ви рецепта за малко време. Гаранция Франция

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 1 кг.
● прясно мляко - 0.5 л
● сол - 1 ч.л.
● квас - 1 пакетче жива (колкото орех)

За плънката


● сирене - 350 г
● яйца - 3 бр.

За намазняването


● олио - 3 с.л.
● мехлем - 200 г
● масло - 125 г (1 малко пакетче)

Начин на подготвяне

Маята се разтваря в половината от млякото (предварително затоплено до телесна температура, не би трябвало да пари) с 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно, и се изчаква да шупне (10-15 минути). Тестото се замесва добре, след което се оставя на топло, покрито от горната страна с лека забрадка, с цел да втаса.

През зимата аз персонално го слагам върху нагревател, а през лятото, в случай че не е задоволително топло, върху котлона, пуснат на най-слабо. Тестото би трябвало да удвои размера си.

Маслото, олиото и маста се разтопяват на слаб огън, без да завират. Втасалото тесто се разделя на 3 елементи и всяка една поотделно се потопява в мазнината и се намачква леко, с цел да поеме повече лой.

След като са добре намазнени, 3-те части тесто се оставят още веднъж на топло покрити, с цел да втасат (около 20 минути). Яйцата се разрушават и към тях се прибавя натрошеното сирене. Всяко от намазнените части тесто се разточва на кора (около 1-2 см) и се намазва с плънката, след което се завива на руло.

Всяко от рулата се нарязва на части, които се подреждат в авансово намазнена с масло тава (не доста сбито), тъй че отрязаният край да е нагоре, с цел да може по-добре да се изпече във вътрешността.

Полива се тутманика с останалата лой, по избор може да се намаже от горната страна с яйце и още веднъж се оставя да почине за към 20 минути. Пече се в умерена фурна към 40 минути - от горната страна би трябвало да е златисто.

Отнема много време, само че си заслужава! Както баба споделяше, с цел да е бухнал същинският тутманик, би трябвало да втаса 3 пъти. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР