Този месец се навършват 139 години от рождението на Димитър

...
Този месец се навършват 139 години от рождението на Димитър
Коментари Харесай

Незабравими откъси от произведенията на Елин Пелин

Този месец се навършват 139 години от рождението на Димитър Иванов Стоянов, прочут на всички с псевдонима Елин Пелин, написа Мениджър Нюз. Неговите разкази остават в сърцата на генерации българи, а приказките му постоянно приспиват децата. Автор е на редица разкази, наситени с жизнеспособен и радостен смях, в които се оглежда дяволитият български селяндур, подготвен да се майтапи и в най-тежките моменти от своя нещастен живот; белег на несломената жизнеспособност на българския народен темперамент. В непретенциозните си, само че доста известни хуморески в стихове и прозаичност от сборника „ Пижо и Пендо “ (1917) майсторът на иронията и на скептичния шопски подбив пародира увлеченията по селската идилия и поетизираната патриархалност, като им опълчва суровата и примитивна истина на същинския живот.

Следват няколко незабравими фрагмента от творбите на „ артистът на българското село ”:

„ Прост народ сме ние, господине, единствено ни навикват. На вас по този начин ви се чини, но то не е по този начин. От дивотия хитруват нашите селяни. От дивотия и от бедност. ”

 – Из „ Андрешко ”

***

„ То целият свят е болен, синко. Едни от това, други от това. Няма здрав човек на света. Гледаш тялото желязно, а душата – гнила. ”

 – Из „ Спасова могила ”

***

„ Ще се разсърдят, господин арбитър! Ще ги докача на чест, в случай че не им кажа господа… Службата им е чиновнишка — на часове. На час стават, на час лягат, на час ги поим, на час ги храним. После ги впрягаме, влизат, значи, в канцеларията, и толкова. А понякогаж в яслите и вестник прочитат. ”

– Из „ Андрешко ”

***

„ Ако го нямаше злото, никой нямаше да знае що е положително. ”

 – Из „ Пророк ”

***

„ Всичко, всичко тъне в тиня – и души, и сърца, и мозъци, и хора, и говеда, и всичко… Вечно окаяние, постоянно безпомощно напрягане, постоянно омразно жабуркане из тая кал. Нито криле има, нито шир има… А поробената душа желае да живее волно, необятно и пълно… Волно, необятно и цялостно! Каква смисъл съдържат тия думи? ”

– Из „ От тиня ”

***

„ Живеем като червеите в дървото, всеки гризе и си прави път съгласно силите си. ”

 – Из „ Пророк ”

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР