Този материал е толкова черен, че не отразява почти никаква

...
Този материал е толкова черен, че не отразява почти никаква
Коментари Харесай

Ето какво става, когато насочите лазер към най-черния материал, правен някога

Този материал е толкоз черен, че не отразява съвсем никаква светлина. Това е извънредно извънредно свойство за множеството субстанции. Обикновено, когато насочите лазерен лъч към даден материал, виждате че светлината от лазера се плъзга по него, отразявайки се назад към вас. Така очите ни виждат цветовете, които построяват света към нас.

Но когато инижинерите от английската компания Surrey NanoSystems осветяват пускат лазер по повърхността на най-черния материал, юридически в миналото, светлината изчезва.

Къде отива светлината? На процедура, тя се гълтам от материала.

Материалът носи името Vantablack и е изработен от компактно събрани въглеродни нанотръби – пръчки от въглерод доста, доста пъти по-тънки от човешки косъм – толкоз компактно събрани, че светлината влиза вътре, само че не може да излезе.

Surrey NanoSystems основава истинския Vantablack през 2014 година Той всмуква 99,96 % от светлината, ориентирана към него. Но тази нова версия на Vantablack е толкоз черна, че машините им не са задоволително мощни, с цел да измерят чернотата ѝ.

Материалът за момента се употребява за проучвателен цели, тъй че няма по какъв начин да си боядисате стените с него. Но би било впечатляващо.

Вижте.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР