Този малък участък от 11 км е изключително важен за

...
Този малък участък от 11 км е изключително важен за
Коментари Харесай

Проф. Тасев: Тези 11 км от Балкански поток са изключително важни за България

Този дребен сектор от 11 км е извънредно значим за България. Първо ние слагаме завършек на сагата " Турски поток 2 " - дали ще мине през нас или не. Слагаме началото на " Балкански поток ", сподели в студиото на " Сутрешен блок " проф. Атанас Тасев, енергиен специалист.

По думите му министър председателят Бойко Борисов е вложил в Балкански поток " геополитически смисъл ".
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Това е потокът, който ни сплотява, тъй като нещото, което не беше и показано, този Балкански поток към този момент е приет и от Сърбия, и от Унгария, и от съветската страна, което е най-важно.
Проф. Тасев акцентира, че с тази 11-километрова права и готовността на 140 км по сухопътната част и морската част на " Турски поток 2 " каквото и да се случи в връзките Русия-Украйна, от 1-ви януари ще получим нужните ни количества газ, които са към 3,5 милиарда на годишна база.
Проф. Атанас Тасев, енергиен специалист: Другото, което е значимо, ние обръщаме потока на газа от север на юг, от юг - на север, т.е. ние усилваме ролята на южния газов кулоар.
Проф. Тасев означи като най-важно това, че оставаме на газовата карта на Европа. По думите му приходната част от преноса единствено по Балканския газопровод ще бъде по-голяма в сравнение с прихода по Трансбалканския газопровод на годишна база.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР