Този късметлия е Алексей Леонов. Той е роден в Съветския

...
Този късметлия е Алексей Леонов. Той е роден в Съветския
Коментари Харесай

Първият човек, излязъл в космоса, за малко да остане там

Този късметлия е Алексей Леонов. Той е роден в Съветския съюз на 30 май 1934 година и е един от двадесетте водачи от руските военновъздушни сили, определени за първата руска група космонавти. Първоначално историческата му разходка в открития космос е трябвало да се случи на задачата Восток 11, само че тя е анулирана и по тази причина разходката се случва по-късно, на задачата Восход 2. И по този начин, след 18 дълги месеца подготовка и тренировки, Леонов беше подготвен да стане първият човек, излязъл в открития космос.

Восход 2 започва на 18 март 1965 година Заедно с Леонов, на борда е Павел Беляев, който ръководи кораба. Това беше първото пътешестване в космоса и за двамата мъже.

След като към този момент са в орбита към Земята, Леонов приготвя скафандъра си за излизане. Специалните устройства по него ще му обезпечат единствено 45 минути О2, което би му разрешило да диша и ще поддържа температурата да не се повишава. Междувременно топлината, влагата и въглеродният диоксид ще бъдат извеждани от скафандъра в космоса посредством клапан.

Цялата подготовка на Алексей минава сполучливо като му лишава към 10 минути. Навън първоначално всичко върви безпрепятствено и Леонов прекара общо 12 минути и 9 секунди в разходка навън в космоса. Той разказва прекарването, с думите „ Чувствах се като чайка с разперени крила, която се извисява високо над Земята “.

За страдание, хубавите неща постоянно са мимолетни и той трябваше да се върне вътре в галактическия транспортен съд, преди да му свърши кислородът. Но връщането вътре се оказва не толкоз елементарно.

 Орденом «За заслуги перед Отечеством» III степени награждён лётчик-космонавт Съюз на съветските социалистически републики Алексей Леонов

Леонов се замисля дали да не се свърже с контрола на задачата, с цел да им каже за ситуацията си и за рисковото нещо, което счита да направи, само че взема решение, че няма потребност. Беше наясно, че той е единственият, който може да направи нещо в обстановката и не искаше да тревожи хората на земята.

Докато освобождава кислорода, костюмът му стартира да се нагрява рисково доста и в следствие телесната му температура се усили с 1,8 градуса по Целзий, до момента в който той постепенно се добира до шлюза сантиметър по сантиметър.

На земята хората можеха да гледат първата галактическа разходка по малкия екран, само че битката на Леонов не беше излъчена. При първия симптом за проблем излъчването просто стопира без пояснения и множеството хора допускат, че е по някакви механически аргументи.

Рисунка на Леонов

За страдание обаче, това не беше единственият им проблем. Само 5 минути преди плануваното слизане на земята, екипажът схваща, че системата за навигация не работи. Те ще би трябвало да приземят галактическия транспортен съд ръчно, до момента в който също по този начин имат рисково малко гориво.

За да извърши нужните маневри, Леонов съобщи:

И кацането в допълнение се усложнява от политически въпроси. Те наложително трябваше да кацнат на руска земя – в случай че кацнат в Китай, който по това време е в доста неприятни връзки със Съветска Русия, би могъл да настъпи интернационален спор. Те също трябваше да изберат място без доста хора. Така Леонов избра Перм, рядко обитаем регион, надалеч от Китай. Нещата наподобяват сигурни.

Това освен промени доста мястото за кацане, само че и двата плавателни съда се завъртяха един към различен, подлагайки космонавтите на мощ до 10g. Толкова е толкоз доста, че Ленов сподели: „ дребните кръвоносни съдове в очите ни се спукаха “.

Все отново на височина от към 100 км кабелът изгоря и те съумяха да се стабилизират и да кацнат успешно… при два метра сняг в Соликамск в покрайнините на Сибир.

 Solikamsk Center

Централният площад в Соликамск без снега

При опит да отворят люка те схващат, че болтове му са гръмнали както би трябвало, само че все пак люкът не желае да се отвори:

За шанс на космонавтите, един товарен аероплан е прихванал сигнала и популяризира тяхното местонахождение. Първоначално самолети от гражданската авиация вършат опити да ги спасят, а един хеликоптер им хвърля ботуши от вълча кожа и коняк.

В последна сметка те трябваше да пренощуват на място. В местността има вълци и мечки, които са в размножителен интервал и надлежно са най-агресивни, а температурата може да падне до -30 градуса по Целзий. Те също нямаха метод да запечатат още веднъж кораба, тъй че просто трябваше да се прегърнат и да устоят нощта.

На идващия ден идва избавителен екип, а на по-следващия идва и втори, който отсича дървета и прави дървена барака и голям огън, с цел да се стоплят и екипът, и космонавтите. След това всички изминаха 9 километра със ски до поляна, на която ги чакаше хеликоптер.

Алексей Леонов, Стивън Хокинг и Брайън Мей

При идването си в град Ленинск те имат едно последно обвързване: да рапортуват за задачата си. Леонов сподели просто:

Той не навлиза в детайлности по отношение на проблемите – допустимо е да му е казано да не го прави. Подробностите към задачата на бяха оповестени доста по-късно.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР