Този четвъртък започва повторно описване на щетите в къщите на

...
Този четвъртък започва повторно описване на щетите в къщите на
Коментари Харесай

Повторен оглед на щетите в Карловско: Жители се съмняват за финансови злоупотреби

Този четвъртък стартира наново разказване на вредите в къщите на наводнените села от краткотрайната комисия, която бе основана с решение на Общински съвет Карлово. До окончателния оглед се стигна, тъй като поданици от потърпевшите обитаемоте места показаха подозрения, че събраните средства по дарителската сметка на общината няма да бъдат разпределени заслужено.

Най-силно обезпокоени са потърпевшите в карловското село Богдан. Никой от тях не знае на какви средства ще може да разчита. Изцяло към този момент е разчистена земната маса и наносите в дворовете, само че идва зимата, а има доста хора, при които би трябвало да бъдат укрепени основите на къщите. Липсват огради и мебелировка.

" Ето тази стая, кухнята, изкараха всичко и водопровода и канализацията и в този момент съм подготвили нещата да сипвам и да поддържа основите. Обезпокоени сме, тъй като виждате каква е обстановката, 1,5 милиона лв. до каква степен ще стигнат? Изявиха се искания тъй като в Каравелово на първо време потърпевшите къщи били 90, а в следствие станали над 150 ", споделя Христо Цветков

" Има някои хора и къщи няма, да се мине и да се направи повторна инспекция и да дадат действително на хората каквото би трябвало. Бюфети, дрешници, всичко изхвърлихме ", споделя Стоянка Краева.

Все още не са достигнали до всички от потърпевшите хора обещаните 5 кубика дърва. Има и фургони, които не са дообрудвани.

До момента по дарителската сметка на Община Карлово са събрани към 1,6 милиона лв.. Работата на комисията ще продължи най-късно до вторник идната седмица. След това отчетът ще бъде импортиран в общинския съвет и парцелите ще бъдат разпределени в избраните от него 4-ри групи.

" Имоти, които са съборени напълно, втората са парцели които имат съществени структурни и провали и трета и четвърта нямат градивни проблеми, по-скоро липсват постройки в двора ", изясни кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Кабаиванов сподели, че за момента няма изясненост дали страната ще отпусне средства за възобновяване на частните домове. Той напомни, че е ангажимент на притежателите, които са поискали фургони да си обезпечат ток и вода, а по отношение на изчезналото съоръжение общината се ангажира да реши казуса.

Има хора, които са отказали да живеят в 5-те фургона, сложени на общата площадка, макар че те са захранени с вода и ток. Около 20 къщи в Богдан още не са водоснабдени. Очаква се това да стане до седмица, защото се прекарват последните подземни водопроводи.

Автор: Станислава Христозова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР