Този 1 януари се отбеляза точно една година от влизането

...
Този 1 януари се отбеляза точно една година от влизането
Коментари Харесай

След 1 година в еврозоната - каква е средната заплата в Хърватия и кои са най-добре платените професии

Този 1 януари се означи тъкмо една година от влизането на Хърватия в еврозоната. След като това се случи имаше не малко разтърсвания - известна суматоха, инфлация, спекулиращи с цените търговци и така нататък Последваха санкции от страна на страната и наподобява нещата се възстановиха с времето. След година в еврозоната, трансформираха ли се приходите на хърватите?

През предходната година междинната чиста заплата в Хърватия е била 1139 евро, отбелязвайки 14% нарастване спрямо миналата година, съгласно данни на платформата MojPosao в изследване за трендовете на пазара на труда за 2023 година Това е водещият портал за търсене на работа в страната. Средната заплата е малко по-ниска - 1028 евро.

Данните горе долу се припокриват с формалната статистика. Според Хърватското статистическо бюро междинната месечна чиста заплата за юни 2023 година е 1150 евро, което спрямо май 2023 година. Средната месечна брутна заплата за юни 2023 година е 1 590 евро, което спрямо май 2023 година съставлява номинално нарастване от 1,8% и действително нарастване от 0,9%. Средните чисти приходи за юни 2023 година възлизат на 991 евро, до момента в който междинните брутни приходи са 1327 евро.

Според данните на MojPosao има понижаване на броя на жителите, които печелят под 750 евро, до момента в който 69% от жителите печелят сред 751 и 1500 евро.

Платформата преглежда и кои са най-добре платените специалности в страната. Все още листата се води от специалности в ИТ бранша. Така да вземем за пример облачните инженери оглавяват листата с най-високи заплати по специалности, печелейки 3121 евро. На второ място са водачите (2760 евро), които са втори в листата, представен от Croatia Week. Следват ИТ архитектите с третата най-висока заплата от 2397 евро.

Далеч под тях - тези с най-ниските заплати - остават чистачите (677 евро), шивачите(673 евро).
 Броят на милионерите в Хърватия доближава съвсем 1 000
Балканската страна с два пъти по-малко население от България, в която броят на милионерите доближава съвсем 1 000

Близо 1,7 милиона души от 3,8 милиона, имат банкови спестявания

Дори и да работят в сферите с най-добре заплатени позиции, за хърватите има значение дали ще са в родни компании или в непознати. Заплатите в частните компании с задгранична благосъстоятелност са със 7% по-високи от междинните и възлизат на 1222 евро. Доходите на чиновниците в локални частни компании са с 4% по-ниски от междинните (1092 евро).

Според данни на Moj Posao междинните заплати в държавните компании се движат към 1088 евро (5% под средното), а месечните приходи на чиновниците в обществената и локалната администрация са 1039 евро (9% по-малко от средното).

Най-високите заплати не престават да са в столицата Загреб. Най-ниските заплати са в окръзите Вировитишко-подравската жупания e ситуирана в Източна Хърватия (-19%) и Вуковарско-сремска (-19%). Най-високата междинна заплата е записана в Загреб: 10% над междинното.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР