Toyota финансира изследвания в българския INSAIT в сферата на роботиката

...
Toyota финансира изследвания в българския INSAIT в сферата на роботиката
Коментари Харесай

Toyota и българския INSAIT с партньорство в роботиката и изкуствения интелект

Toyota финансира проучвания в българския INSAIT в областта на роботиката и изкуствения разсъдък, като задачата е създаването на нови логаритми за ръководство на роботи.

INSAIT и Toyota ще създават взаимно ново потомство робот с внедрен изкуствен интелект. Това става в границите на стратегическо партньорство сред японската компания и Института към Софийския университет.

В рамките на плана Toyota финансира проучвания в региона на роботиката в България, като задачата е основаването на нов тип изкуствен интелект, внедрен в робот, включващ аудио команди, команди на натурален език и компютърно зрение за различаване на обекти. Този изкуствен интелект ще направи робота функционален за разнообразни задания в всекидневието. Например, той ще има значима обществена роля - да е в помощ на възрастни хора или такива в затруднено състояние, които срещат компликации сами да правят рутинни домашни задания. Заедно с това в дълготраен проект сходен робот може да се трансформира и в част от семейства на всички места по света.

Партньорството с Toyota с фокус върху пресечните точки сред изкуствения разсъдък и роботиката е неповторимо за България, защото оказва помощ да нарежда страната като място, където се вършат проучвания на международно равнище и се основават технологиите на бъдещето.

Разработването на робота е единствено една част от това партньорство, което ще бъде разширено и надградено в идващите месеци и години. Планира се и отпущането на още стипендии за откриватели в INSAIT в региона на изкуствения разсъдък и роботиката като задачата е да се привлекат топ гении в България, благодарение на които да се създадат нови научни пробиви на международно равнище.

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР