Toyota бе една от малкото големи автомобилни компании, които се

...
Toyota бе една от малкото големи автомобилни компании, които се
Коментари Харесай

Toyota разглоби Tesla Model Y: „Това е произведение на изкуството“

Toyota бе една от дребното огромни автомобилни компании, които се опълчиха на електрификацията и се концентрираха върху хибридите и водорода. След промяната на управлението обаче настъпи и смяна в курса и Toyota към този момент следва всички останали, като усилва вложенията в електрически транспортни средства. Като част от новата си тактика компанията реши да разглоби на части най-популярния електрически автомобил в света и да види каква е тайната на неговия триумф.

През 2019 година управлението на Toyota решително съобщи, че не вижда огромно търсене на напълно електрически коли и има намерение да продължи да влага в конкурентни технологии: хибридни мотори и водородно гориво. А през 2020 година тогавашният президент Акио Тойода сложи под въпрос икономическия триумф на Tesla, с която в този момент се съпоставят всички огромни и дребни автомобилни компании.

Оттогава Toyota доста се промени. До края на 2022 година компанията бе принудена да направи обилни корекции в своята внимателна тактика за електрификация, с цел да се конкурира по-успешно на пазара на екологично чистите транспортни средства, който дълго време пренебрегваше. По тази причина компанията прекрати работата по съществуващите планове за електрически автомобили. Преразглеждането на проектите пристигна частично откакто редица инженери и шефове на Toyota осъзнаха, че компанията губи войната за понижаване на индустриалните разноски на електрическите автомобили спрямо Tesla.

 

Затова желанието да се разбере какво прави Model Y толкоз добър е разбираемо, изключително като се има поради желанието на компанията да показа нова платформа за електрически автомобили през 2026 година Мениджърите на Toyota са декларирали пред Automotive News, че са били изумени от простотата на архитектурата и задвижването.

„ Под повърхността на Model Y се крие същинско произведение на изкуството “, обявиха те. „ Трудно е даже да се повярва “.

Да напомним, че в електрическия кросоувър Tesla Model Y се употребява нов тип термопомпа – устройство за прекачване на топлинна сила, като нейното потребление дава опция на електрическия автомобил дейно да работи при съвсем всевъзможни негативни температури.

Само преди 10 години Toyota притежаваше 3% от компанията на Мъск, като влага единствено 50 млн. $. Сега Tesla печели същата сума съвсем всекидневно. През 2017 година Toyota изцяло приключи връзките си с Tesla. И въпреки че Toyota към момента създава доста повече коли годишно, от всеки от тях печели осем пъти по-малко от Tesla.

Електромобилите могат да понижат световните излъчвания на CO2 и изцяло допустимо да подобрят климата, само че разпространяването им заплашва да бъде пагубно за стотици хиляди елементарни служащи, считат анализатори от сектора. Според специалистите от AlixPartners, Ford, VW и Центъра за автомобилни проучвания в Съединени американски щати електрификацията на превоза бързо понижава търсенето на ръчния труд.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР