Той заяви какви са проверките за нелоялни търговски практики в

...
Той заяви какви са проверките за нелоялни търговски практики в
Коментари Харесай

Маргаритов: Проверките преди Великден имат възпиращ ефект

Той съобщи какви са инспекциите за нелоялни търговски практики в дните преди Великден.

" Вече сме уведомили нашите сътрудници от БАБХ и от Национална агенция за приходите, както и сътрудниците от Комисията за стоковите тържища и борсите, по тази причина да обединим напъните си с концепцията да правим съответни инспекции преди самите празници, с цел да можем да забележим дали пазарът е спокоен, дали към потребителите са вършат опити за нелоялни практики. И задачата е тогава, когато най-активно хората пазарят, подготвяйки изкарването на тези празници всичко да е обикновено, да е умерено. Веднага би трябвало да кажа, че ние не можем да влияем директно върху ценообразуването на главните артикули, които ще бъдат търсени през тези интервали ", сподели Маргаритов.

По думите му главните артикули, върху които ще бъде фокусирано вниманието, са тези, които се оферират сезонно за Великден. " Това са агнешкото месо, яйцата, само че несъмнено и другите артикули от първа нужда, както и особено нашата комисия ще наблюдава възможните понижения и промоции за коректността на тяхното оповестяване. Ако би трябвало да се върна напълно малко обратно във времето, ние установихме, че има случаи, в които клиентите явно са подмамвани да посетят комерсиалните обекти, с цел да си закупят от там евтини артикули в някакъв интервал от време, а в действителност се оказва, че няма заредени количества тъкмо от този артикул и по този метод потребителите прибягват до закупуване на нещо сходно, което в множеството случаи, е на много друга цена ", сподели още Маргаритов.

Той разяснява информацията за огромно количество агнешко без документи в област Плевен. " Тук по-скоро сътрудниците от БАБХ ще открият всички обстоятелства и условия и ще наложат наказания, в случай че нещо не подхожда на условията. Нашата роля особено при продажбата на тези артикули и на агнешкото месо, е обвързвана с обозначаването на цените, с предлагането на тези артикули на тъкмо избраните за това места, а точно в комерсиалните обекти, на пазарите. Може би тук би трябвало да отворим една скоба, само че с много значима рекомендация към потребителите, да не се доверяват на друг вид амбулантна търговия, т.е. в микробуси, на улицата, на паркинги, където се предлага сякаш по-изгодно месо, което ние не знаем в действителност дали разполага с всички документи, дали е годно за консумация. И даже от време на време и самите цени в началото оповестени като доста преференциални, могат да се окажат много по-неизгодни, когато установим след това, че сме били ударени в грамажа или други подобен вид практики, които доста постоянно се срещат, когато търговията не се реализира в плануваните от закона места, а точно в комерсиалните обекти и на пазарите. Там всеки производител, всеки търговец, би могъл да предложи продукцията си ", сподели още Маргаритов.

Председателят на КЗП даде информация и за изтеглянето на шоколадови яйца от пазара, които също са настоящ артикул по Великден. Той изясни, че по една общоевропейска система за продан на информация за рискови хранителни артикули, управлявана от БАБХ, е имало съобщение от белгийските органи за сигурност на храните, че избран производител, от една доста известна в света марка, самичък е почнал активност по евакуиране от пазара на някакви партиди, за които се допуска, че могат да бъдат с риск за здравето. " Това, което можем да кажем на потребителите, в случай че те са закупили такива артикули, могат да ги върнат, без значение в кой търговски обект и да получат назад парите си. Считаме, че първо би трябвало да се вземе поради тази информация да не се употребяват въпросните артикули и второ, в случай че към този момент е изработен някакъв разход за тяхното закупуване, могат да си възстановят тези средства ", съобщи още Димитър Маргаритов.

Маргаритов обърна внимание на извършването на покупки на хранителни артикули и доставката на храна за у дома. " Особено в последните две години това стана едно от най-предпочитаните средства за набиране на артикули от първа нужда около пандемията. После хората видяха, че това е един относително комфортен метод. Тук е мястото да кажа, че особено във връзка с питателните артикули, че при извършването на покупки им по интернет, потребителите нямат по този начин нареченото право на отвод, т.е. да върнете храната просто тъй като не ви е харесала. Естеството на тези артикули е такова, че това няма по какъв начин да се случи. Много значим миг – в случай че имаме забележки във връзка с качеството, във връзка с сходството с това, което е било оповестено в електронния магазин и това, което е доставено и изключително със периода на валидност, имаме всички тези права, които и когато пазарим в комерсиалните обекти, в магазините за хранителни артикули. Можем незабавно и би трябвало да се обърнем първо към търговеца - и в случай че той не реагира и към нас, и към сътрудниците от БАБХ за да се създадат нужните инспекции и да се подхващат дейности. Съответната стока да бъде, в случай че е рискова за здравето, изтеглена от пазара. Ако има някакви други проблеми с качеството или със периода й – потребителят да бъде овъзмезден като я даде на търговеца и надлежно си получи назад заплатените пари ", изясни Димитър Маргаритов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР