Джак Смит: Специалният прокурор, разследващ Доналд Тръмп

...
Той в момента наблюдава две отделни криминални разследвания на бивш
Коментари Харесай

Той в момента наблюдава две отделни криминални разследвания на бивш американски президент, но Джак Смит не е непознат да донесе високи залози случаи.

През последните две десетилетия 54-годишният г-н Смит е преследвал държавни служители в САЩ и в чужбина – със смесен успех.

Прокурорът-ветеран се отдръпна от назначаването му като специален прокурор в двете разследвания на Доналд Тръмп от Министерството на правосъдието на САЩ.

При обявяването на избора си миналия ноември, главният прокурор Мерик Гарланд го нарече „правилният избор за завършване на тези въпроси по равностоен и спешен начин“.

Г-н Тръмп междувременно характеризира г-н Смит като "побъркан" човек в челните редици на "политически лов на вещици" срещу него.

Специалният прокурор вече повдигна обвинения срещу бившия президент по 40 престъпления за предполагаемо злоупотреба с класифицирани документи. Освен това се очаква той да повдигне отделни обвинения срещу г-н Тръмп за усилията му да отмени изборите през 2020 г.

Подобно на човека, когото той сега разследва, Джон Луман Смит е нов Роден в Йорк.

Завършил Юридическия факултет на Харвард, той започва прокурорската си кариера през 1994 г. като помощник-окръжен прокурор в офиса на окръжния прокурор в Манхатън.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph eq5iqo00">През следващото десетилетие той се изкачи в редиците на американската прокуратура в Бруклин, където преследва жестоки банди, измамници с бели якички и случаи на корупция в обществения сектор.

Как големи ли са правните проблеми на Доналд Тръмп?

Веднъж той прекара един уикенд, спяйки в коридора на жилищна сграда, за да може да убеди една жена да вземе свидетелска позиция в случай на домашно насилие, съобщи Асошиейтед прес (AP).

По това време г-н Смит също беше сред онези, които разследваха позорното нападение на хаитянския имигрант Абнер Луима с метла от New Йоркската полиция.

Работата му в екипа доведе отчасти до препоръката му като специален адвокат в случаите на Тръмп, според New York Times.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР