Той успя! 66-годишният Любомир Палакарчев премина популярния туристически маршрут Ком

...
Той успя! 66-годишният Любомир Палакарчев премина популярния туристически маршрут Ком
Коментари Харесай

Бай Любо мина Ком - Емине за 21 дни

Той съумя! 66-годишният Любомир Палакарчев мина известния туристически маршрут Ком - Емине през зимата.Ултрамаратонецът реализира впечатляващото достижение за 21 дни, което е рекордно за човек на неговата възраст. В началото на януари бай Любо потегля от западната част на Стара планина, а три седмици по-късно вижда Черно море.

Постижението му има още по-голяма стойност, тъй като той изминава маршрута изцяло самичък и даже прави нощни преходи.

Единствените хора, с които се среща по време на предизвикването си, са хижарите. Но не постоянно съумява да го направи, тъй като по негови думи част от хижите по маршрута са затворени. Палакарчев се принуждава да спи по обори или в домовете на хора с положителни сърца, с цел да може да изкара ледените зимни нощи. Има и моменти, в които пали огън, с цел да се стопли. Преспите, през които минава, също са големи, само че и това не го стопира.

" Само на мен си потвърждавам, не го върша поради някой различен. Това е моето занимание. В планината се усещам най добре. Само дамите са ми проблем. Но като стигна морето, заключвам го това сърце и мятам ключа в морето. И ще стои заключено отсега нататък ", разяснява 66-годишният приключенец. Той е безапелационен, че още през пролетта още веднъж ще мине Ком - Емине, тъй като това го кара да се усеща добре.
 Преходът е тежък, само че Палакарчев съумява

Бегачът деец е легенда в родното ултрамаратонство - точно бай Любо е индивидът, който минава българската част на Стара планина за 5 дни и 14 часа. Постижението му бе недостижимо цели 28 години - до август 2015 година, като по-късно беше подобрявано два пъти. През 2017 година мъжът още веднъж пробягва Ком - Емине, този път за 7 дни и 12 часа.

Идеята за пешеходно прекосяване по билото на Стара планина е упомената в началото от Алеко Константинов. През 1933 година е осъществена от Павел Делирадев и Тодор Цветков и разказана от Павел Делирадев в първия справочник за трасето " Отъ Комъ до Емине ". Първият сполучлив зимен поход е изработен през 1961 година от двама души. Първото прекосяване по маршрута в противоположна посока (от нос Емине към връх Ком) е осъществено през юли 1968 година от група на Русенския университет.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР