Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое

...
Той разделя българите, олицетворява българите или вреди на българите? Кое
Коментари Харесай

Може ли Румен Радев да бъде поставен в изолация или „пълен политически локдаун“?

Той разделя българите, въплъщава българите или вреди на българите? Кое от трите прави президентът Румен Радев, който неотдавна упрекна в „ безродие “ група българи, а след това сподели, че Украйна е тази, която „ упорства “ да води война. Има специалисти, които считат, че Радев би трябвало да бъде подложен в изолираност.

Някои желаят импийчмънт за него, други го утвърждават. Двете полярни отзиви за президента Румен Радев съжителстват, откогато в България стартира политическа рецесия, довела до няколко служебни държавни управления, назначени от президента.

В края на предходната седмица възмущението стана по-отчетливо отпреди – поради това, че президентът „ радикализира позициите си и всява разкол “. Така считат журналистът и политик Асен Агов и журналистът Петър Карабоев. И двамата са специалисти по интернационална политика от две разнообразни генерации.

В „ Студио България “ на Свободна Европа те разясняват три обстоятелството, които свидетелстват за радикализация у президента:
След визитата на Володимир Зеленски в София на 6 юли, Радев упрекна държавното управление в това, че пази непознати ползи като оказва помощ на Киев.В четвъртък, 13 юли, президентът събра най-малко пет обидни думи в едно изречение, с цел да опише една група българи – тези, които не утвърждават издигането на 111-метров стълб в Родопите, върху който се вее гигантско българско знаме. По думите му тези хора показват „ нихилизъм “, „ безродие “ и „ непочтеност “, а също така желаят да „ охулят “ и „ пречупят “ концепцията за пилона със знамето.Ден по-късно президентът разяснява войната в Украйна с думи, които до момента не е изричал. Доскоро той споделяше, че желае войната да спре с договаряния, без да признава, че този апел оказва помощ единствено на Москва. Сега той се изрази непосредствено: сподели, че Украйна упорства да води войната, с което зае намерено съветска позиция.
Реакцията на останалите политически играчи против дейностите на президента е закъсняла, сподели Асен Агов. „ Но те занапред могат да го слагат в изолираност или в цялостен локдаун, вместо да се пробват да влизат в невижданата обстановка по пускане на процедура по импийчмънт “, добави той.
Радев радикализира позициите си
„ [На Рожен] нямаше смяна на позицията, или нещо ново, което да чуваме. Напротив. Това е еволюция на разбиранията на президента Радев “, сподели Петър Карабоев. По думите му президентът върви „ с дребни стъпки “ към радикализиране на позициите си.

„ [Радев] си разрешава да радикализира позицията и да сее разкол като лепи етикети, доста грозни, водещи до опасност, тирания и гонене на сънародници, от хората, които му симпатизират, това имам чувство, че ще се ускори “, сподели още Карабоев.
Действията на президента издават политическа неопитност
Според двамата публицисти с последните си дейности Румен Радев е посочил, че не е квалифициран да извършва поста, който заема. Това частично се дължи на бързия му скок от професионален боен непосредствено към президентската институция без различен път в политическата кариера преди този момент.

„ Той нищо не схваща от политика. Нищо. Нула. И по тази причина се пробва да надвика политиците, а със силата на гласа си, нима някой му повярва “, сподели Агов. Той добави, че образец за това е тезата му от началото на войната, че „ Русия ще завоюва войната “.

Според Агов позициите на президента за войната са го лишили от престиж пред сътрудниците на България в НАТО и Европейски Съюз.
Президентството има извънредно висока интензивност
В последните седмици президентът и вицепрезидентът демонстрират извънредно висока интензивност за постовете си, счита Петър Карабоев. Изненадата идва от това, че от пресслужбата на Радев и Илияна Йотова непрекъснато оповестяват за свои интензивности, което е извънредно за институция, която „ е с много, много лимитирани пълномощия по конституция “ по отношение на управническите им функционалности.

Това се случва най-много във връзка с външната политика, само че също и във връзка с защитата, стопанската система и други сфери. Това е разследване и на дългото ръководство на Радев посредством назначените от него няколко служебни държавни управления сред 2021 година и 2023 година

Това може да бъде забелязано в последните семици, както в дейностите на Радев, по този начин и в тези на вицепрезидентката Илияна Йотова. Българският вицепрезидент по предписание би трябвало да се занимава с молби за опрощение на наказани, с даване на българско поданство и с даване на леговище.

Тя се изрича за връзките със Северна Македония. Говори по какъв начин в Созопол ще има великански международен културен център. При срещата със Зеленски от президентството предложиха стопански план. По нито едно от тези неща те нямат пълномощия “, сподели Карабоев и добави, че това ще продължава, до момента в който институциите не реагират и не кажат, че това са персонални отзиви на тези двама души.
„ Политически локдаун “ вместо импийчмънт
След серията изявления на Радев няколко митинга и един народен представител желаеха неговият импийчмънт с обвиняване, че той разединява нацията. Импийчмънтът съставлява процедурата по предварителното преустановяване на мандата на президента и вицепрезидента.

Процедурата обаче може да стартира единствено по отношение на държавна измяна и нарушаване на конституцията.

Според Агов и Карабоев все още стартирането на процедура е доста сложна задача, най-малкото тъй като това е невиждана в историята на страната обстановка.

Според Асен Агов обаче е допустимо политическите партии да слагат Радев в изолираност или „ цялостен политически локдаун “. Това значи президентът да не взе участие във вземането на нито едно решение за страната.

„ Следващите три години от неговият мандат би трябвало да бъдат прекарани в политически локдаун. Той би трябвало да се изрази в това, че другите, определени да ръководят страната, би трябвало да не се срещат с него, да не му разрешават да своеволничи във външната политика, защитата и националната сигурност “, сподели той.

*Текстът е оповестен в. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР