Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е

...
Той произхожда от Европа и Азия и в миналото е
Коментари Харесай

Пащърнакът – незаслужено пренебрегван

Той произлиза от Европа и Азия и в предишното е бил на изключителна респект на трапезата, до момента в който не трябва преместен от картофа и не минава съвсем в давност. Но напоследък сякаш още веднъж излиза на кулинарната сцена и все по-често бива употребен и даже определян за “модерен ”. Всяко ново нещо е добре забравеното остаряло.

Пащърнакът е кореноплодно растение и е сходен на и. Той е с прелестен мирис и леко блудкав усет. Основно използваме корените му, само че от време на време и листата. Освен да се употребява в сурово положение, може и да се изсуши.

Бледият на цвят и с не доста приличен тип зарзават в действителност е извънредно потребен.

Той е богат на белтъчини, въглехидрати, целулоза, калий, калций, фосфор, магнезий, натрий, цинк, мед, манган, витамини A, B, C, E, PP и фолиева киселина.

В корена на пащърнака е открито забележително количество ниацин (витамин В3), който е значим за нервната ни система.

И преди напълно да сме замязяли на химическа лаборатория ще прибавя единствено че пащърнакът е и богат на фибри и по тази причина потреблението му контролира работата на стомашно-чревния тракт и оказва помощ при запек.

Заради скъпите си съставки той е добър при профилактика на сърдечно-съдовите болести, намалява кръвното налягане и подтиква имунната отбрана на организма. Твърди се, че има и диуретично деяние и се
препоръчва при лекуване на камъни в бъбреците. А в националната медицина го причисляват към храните, които са естествени афродизиаци.

Изключително нискокалоричен е и това му качество го прави доста подобаващ при диети.

Може да го намерите целогодишно, само че пиковият му сезон е от есента до пролетта. Когато купувате, избирайте твърдите и сочни корени, с идентичен постоянен цвят на кората и избягвайте меките и изсъхнали. Може да го съхранявате в ледник, а също по този начин сходно на картофите да го държите на мрачно и хладно място. В кулинарното изкуство пащърнак може да срещнете във всевъзможни предписания – в яхнии, супи, сосове, може да го намерите печен с други кореноплодни зеленчуци, употребява се и недопечен на салата, добре си пасва с съвсем всички типове меса. Можете да го включите и в зеленчукови сокове. По-оригинална рецепта е да го нарежете на тънки късчета и да си приготвите здравословен чипс, от който фигурата ви няма да пострада.

Общо взето бихте могли да добавяте пащърнак на всички места, където слагате картофи и моркови. Ще придаде на ястията ви страховит мирис и ще ви изненада с неоценимия си принос и вкусови качества. А за вас ще остане да оберете аплодисментите по-късно. И когато ви попитат, какво му е особеното на това ядене, ще отговорите: по какъв начин какво - пащърнака.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР