Той припомни, че още през лятото служебният тогава финансов министър

...
Той припомни, че още през лятото служебният тогава финансов министър
Коментари Харесай

Икономист: Можем да сме пълноправни членове на ЕС без да сме в еврозоната

Той напомни, че още през лятото служебният тогава финансов министър Асен Василев е оповестил, че е подписал проект за въвеждане на еврото с дата 2024 година:

" Служебното държавно управление няма мандат да направи такова нещо. Второ - липсва форма на съществено публично разискване, на опълчване на двете гледни точки, на разбор на Министерството на финансите и на Българска народна банка за какво тъкмо в този момент би трябвало да влезем в еврото - кои са плюсовете, кои са минусите. Нищо от това не се беше случило тогава ".

По думите на Панчев и в този момент е минало официално разискване, като в министерствата и в Българска народна банка текат диалози сред служители, " само че това не е публично разискване, не е обществено ":

" Това не е методът да се трансформира фундаментът на една парична политика на страната, още повече, че болшинството от българите са срещу това нещо. Имаме социология, която демонстрира, че 60% от българите са срещу ".

Според икономиста тематиката за въвеждането на еврото би могла да бъде подложена на референдум:

" Можем да продължим да сме пълноправни членове на Европейски Съюз, без да сме членове на еврозоната. България има доста постоянна парична система с валутния ръб, той дава такава непоклатимост, каквато не познава страната ни в предходните 100 години ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР