Той обаче заяви, че Русия инвестира огромни средства в нови

...
Той обаче заяви, че Русия инвестира огромни средства в нови
Коментари Харесай

Столтенберг: Русия инвестира огромни средства в нови ядрени оръжия до границите с НАТО

Той обаче съобщи, че Русия влага големи средства в нови нуклеарни оръжия, които разполага покрай границите с НАТО , в това число и в Далечния север и увери, че Пактът постоянно е давал отговор на това и ще продължи да го прави.

Ядрена война не може да бъде извоювана, по тази причина не би трябвало да бъде предприемана, предизвести Столтенберг и дефинира съветските изказвания, свързани с нуклеарни оръжия като безотговорни и рискови.

По мотив поисканите западни изтребители от Украйна, генералният секретар на НАТО, съобщи, че е рано е да се каже по кое време ще бъдат взети решенията за даване им.

Виждаме, че Украйна предприе контранастъпление, следим яростни борби и отвоюване на украинска земя . Това демонстрира, че поддръжката от съдружниците води до резултати на бойното поле, заключи той. Столтенберг означи, че на срещата на военните министри от НАТО ще бъде разисквано продължаването на помощта за силите на Киев и увеличението на производството на муниции.

Не виждаме признаци, че Русия се приготвя за мир и договаряния. Колкото по-успешно е контранастъплението, толкоз по-вероятно е съветският президент Владимир Путин в миналото да осъзнае, че не може да завоюва на бойното поле и би трябвало да договаря. Постигането на обективен и дълготраен мир изисква даването на помощ на Украйна, добави генералният секретар.

Днешната среща на военните министри в пакта е последният конгрес високо ниво преди годишната среща на върха, която ще се състои идващия месец във Вилнюс.

Украинският министър на защитата Олексий Резников ще се причисли към сътрудниците си от натовските страни в границите на съвещание на така наречен Контактна група за даване на отбранителна помощ на Украйна. В днешните диалози ще се включат и страни, които не са членки на НАТО.

Очаква се през днешния ден министрите да дискутират въпроса по какъв начин да се задълбочат връзките сред алианса и Украйна, а на следващия ден да обсъдят нови проекти за районна защита. По-рано украинският президент Володимир Зеленски още веднъж прикани за бързото присъединение на Украйна към НАТО, наблягайки, че това ще направи Алианса по-силен.

Междувременно стана ясно, че Норвегия и Дания са се договориха да дарят в допълнение 9000 артилерийски снаряда на Украйна, съобщи Ройтерс, като се базира на изказване на норвежкото министерство на защитата.

Норвегия ще даде снарядите, а Дания ще обезпечи взриватели и горивни заряди, се споделя в изказването на норвежкото ведомство.

Според изказването Норвегия дава също и 7000 снаряда от личните си ресурси, които към този момент са изпратени в Украйна.

Артилерийските снаряди могат да се употребяват за няколко типа артилерия, в това число за гаубици вид М109, дарени по-рано от Норвегия. Боеприпасите ще бъдат сменени посредством закупуване на нови муниции.

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР