Той композира най-известните балети в света – Лебедово езеро“ и

...
Той композира най-известните балети в света – Лебедово езеро“ и
Коментари Харесай

Пьотър Чайковски: как едно провинциално дете се превръща в най-известния композитор в Русия?

Той композира най-известните балети в света – „ Лебедово езеро “ и „ Лешникотрошачката “

Десет опери, три балета и седем симфонии, да не приказваме за безбройте песни, концерти, кантати, миниатюри за пиано, както и огромно многообразие от творби за оркестър и солови принадлежности – такова е наследството на Пьотър Чайковски в класическата музика. Великият композитор работи през втората половина на XIX в., считана за „ златния век на съветската музика “.
Моцарт и селското момиче, което става учителка по музика на Чайковски
 Семейство Чайковски през 1848 година (Пьотър е вляво)

Семейство Чайковски през 1848 година (Пьотър е вляво)Public domain

Чайковски е роден през 1840 година в уралския град Воткинск, където татко му е командирован от Санкт Петербург, с цел да ръководи локалния металургичен цех. Между другото, фабриката съществува и до през днешния ден.

 Пьотър Чайковски, 1859 година

Пьотър Чайковски, 1859 г.Public domain

Създаването на музика, както и съставянето на къси стихотворения, са част от образованието, което младият Пьотър получава у дома. Освен това родителите на Чайковски хранят същинска обич към музиката и култивират същото отношение и у децата си. В къщата има любопитен инструмент – дребен машинален орган, наименуван оркестрион. Като дете Пьотър обича да го слуша. Момчето е изключително впечатлено от Моцарт – „ с помощта на него научих какво е музика “, написа Чайковски в дневника си по-късно.

 Клас на ученици на Императорското юридическо учебно заведение, 1859 година

Клас на ученици на Императорското юридическо учебно заведение, 1859 г.Public Domain/В. Герард

Младата крепостничка Мария Палчикова учи момчето да свири на пиано. Все още няма единодушие сред учените, занимаващи се с Чайковски, по какъв начин тъкмо тя се е научила да чете музика – без значение дали се е справяла сама или дали благородничката, на която е принадлежала, е платила за образованието ѝ, когато е забелязала капацитета на момичето.
Правни науки и пристрастеност към театъра
Когато Чайковски е на 10 години, той се реалокира с майка си в Санкт Петербург, където скоро е записан в Императорското учебно заведение по юриспруденция.

 Пьотър Чайковски, началото на 1860-те

Пьотър Чайковски, началото на 1860-теSputnik

Животът в Санкт Петербург сигурно е доста друг от този в провинцията. Малкият Пьотър е отведен в театъра, в който се влюбва. Там за първи път чува по какъв начин звучи огромен оркестър.

Баща му наема германецът Рудолф Кюндингер за частен учител по пиано за Пьотър, а Кюнингер стартира да води момчето на концерти. Иронично е, че Кюнингер споделя на бащата на Чайковски, че момчето няма специфичен гений за музика.

И въпреки всичко възхищението на Пьотър към музиката продължава. След като приключва учебното заведение по юриспруденция, той служи в министерството на правораздаването, само че театърът остава неговата пристрастеност. Той се сближава с италиански солист, работещ в съветския спектакъл и става същински обожател на италианската опера.

Въпреки „ присъдата “ на Кюнингер, бащата предлага Пьотър да има музикално обучение. На 21-годишна възраст Чайковски се записва в консерваторията в Санкт Петербург, където учи композиране.
Първите композиции и бедността
През 1865 година за първи път обществено е изпълнена комбинация от Чайковски – „ Характерни танци “. Дирижирана от самия Йохан Щраус II, тя е посрещната топло от обществеността. След това оркестърът на консерваторията извършва негова интродукция за императорското семейство в двореца „ Михайловски “. Диригент е самият Чайковски.

 Петър Чайковски, краят на 1860-те

Петър Чайковски, краят на 1860-теPublic domain

И въпреки всичко същинското самопризнание не идва. В името на музиката си Чайковски напуща държавната работа и вследствие на това губи постоянния си приход. Ето по какъв начин неговият биограф Нина Берберова разказва този интервал: „ Нямаше пари, имаше дългове… Композирането не вървеше добре и от време на време изглеждаше, че има единствено едно решение – министерството. Трябва ли да се върне? “

В Санкт Петербург той е оставен напълно самичък – цялото му семейство се връща в Урал. Според Берберова Чайковски даже е обмислял самоубийство.
Пътуванията до Европа и сълзите на Толстой
Година по-късно Чайковски приключва консерваторията в Санкт Петербург и е поканен да преподава в еквивалентното просветително заведение в Москва. Московският интервал най-сетне му носи триумф. Наистина – в началото като музикален критик.

 Пьотър Илич Чайковски (вдясно) с братята си Модест и Анатоли и Н. Г. Кондратиев, 1875 година

Пьотър Илич Чайковски (вдясно) с братята си Модест и Анатоли и Н. Г. Кондратиев, 1875 г.Getty Images

Той се сприятелява с „ Петимата “ (известни още като „ Могъщата петорка “), група композитори, включваща Модест Мусоргски, Александър Бородин и Николай Римски-Корсаков. Чайковски пътува из Европа, където, несъмнено, върви доста на спектакъл. Той е във екстаз от „ Кармен “ на Жорж Бизе и изцяло смачкан от изисканата музика на Рихард Вагнер.

Има занимателна история, обвързвана с осъществяването на творбите на Чайковски. Оказва се, че дребен концерт на музиката на Чайковски е проведен в Консерваторията особено за Лев Толстой, само че портиерът не съумява да разпознае огромния публицист и не го пуска, тъй като последният носи валенки [филцови ботуши]. В последна сметка казусът е позволен поради инцидентен очевидец на сценката. А Лев Толстой седи на първия ред и плаче – толкоз се трогва от музиката на „ новоизлюпения “ композитор.

 Лев Толстой

Лев ТолстойPublic domain
Славата и новият живот
През 1870-те години, удивен от фолклорната тема, той написа музиката за „ Снежанка “, пиеса на Александър Островски; операта „ Опричник “, сложена по времето на Иван Грозни; операта „ Ковачът Вакула “ (по-късно модифицирана като „ Черевички “); и един от най-известните си балети – „ Лебедово езеро “. Чайковски превежда и европейски оперни либрети и творби на западните музикални теоретици.

Операта „ Евгений Онегин “ му носи същинско самопризнание. Премиерата ѝ е на сцената на Главния императорски Мариински спектакъл в Санкт Петербург.

 Студенти от Московската консерватория извършват сцена от операта на Пьотър Чайковски

Студенти от Московската консерватория извършват сцена от операта на Пьотър Чайковски „ Евгений Онегин “Sputnik

Чайковски се застъпва за отношението към композирането на музика като към поминък – на първо място съгласно композитора то би трябвало да носи приходи. „ Моцарт, Бетховен, Шуберт, Менделсон и Шуман сформираха безсмъртните си творби по безусловно същия метод, както обущарят прави ботушите си – т.е. ден за ден и нормално по поръчка “, написа той.

Начинът на живот на композитора се трансформира и той влиза във висшето общество, прекарвайки време с членове на императорското семейство. А в театъра той постоянно седи в царската ложа, където един път е показан на император Александър III (който по-късно заплаща напълно за погребението на Чайковски). Композиторът също постоянно пътува в чужбина, в това число и на министър председатели на свои произведения. Той даже посещава Съединени американски щати и излиза на откриването на „ Карнеги Хол “ в Ню Йорк.

 Пьотър Чайковски в Одеса, 1893 година

Пьотър Чайковски в Одеса, 1893 г.Public domain

Но през цялото това време Чайковски няма собствен дом. Или отсяда при другари, или в хотели. Изтощен от метода на живот на безконечен странник, през последните две години от живота си Чайковски наема къща в Клин, спокоен град отвън Москва. В наши дни къщата е музей, отдаден на композитора.

 Къща музей

Къща музей „ П. Чайковски “. Клин, РусияВладимир Варфоломеев/Flickr

Чайковски умира много ненадейно – дошъл в Санкт Петербург, той се разболява от холера. Заболяването съдбовно преследва цялото му семейство – майка му умира от него, а татко му замалко не умира от него.

 1893 година

1893 г.Public domain
Брак и хомосексуалност
Чайковски не е благополучен в персоналния си живот. През 1877 година се дами за Антонина Милюкова, музикантка и студентка в Московската консерватория. Те се разделят след безусловно няколко седмици. Той има спекулация с белгийската певица Дезире Арто; и дълги години си кореспондира и се радва на спонсорството, както и на финансовата поддръжка на меценатката Надежда декор Мек.

 Чайковски със брачната половинка си Антонина Ивановна. Юли 1877 година, Москва

Чайковски със брачната половинка си Антонина Ивановна. Юли 1877 година, МоскваGetty Images

След гибелта му обаче се носят клюки, че Чайковски се е самоубил, опасявайки се от гонене поради хомосексуалността си, само че биографите му отхвърлят ​​това.

Чайковски е открит педераст, сходно на по-малкия си брат. Смята се, че Пьотър може да е натрупал първите си прекарвания още в частното учебно заведение в младите си години. По-късно той е забъркан в няколко абсурда, защото е забелязан в компанията на млади юноши.

По време на руския интервал тематиката се държи в загадка даже от откривателите: oсновният композитор на страната не може да бъде нарушител (в Съюз на съветските социалистически републики хомосексуалността е наказуема по закон). Тази част от персоналния живот на Чайковски стартира да се разисква относително неотдавна, когато е решено биографията му да се екранизира.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: /bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР