Той каза това на съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин

...
Той каза това на съвместен брифинг с вътрешния министър Валентин
Коментари Харесай

Цацаров и МВР: Ще проверим всички пешеходни пътеки

Той сподели това на взаимен брифинг с вътрешния министър Валентин Радев във връзка със зачестилите произшествия на "зебри ".

Цацаров съобщи, че прокуратурата разпорежда инспекция, която да извършат органите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на районното развиване и благоустройството. Тя ще се организира в цялата страна и би трябвало да завърши до края на месец февруари 2018 година Ще бъде проверявано сходството на пешеходните пътеки с нормативната база, а задачата е да се ревизира дали дават отговор на всички изискания.

„ Жертвите и потърпевшите в произшествия през последните седмици са повече, в сравнение с бихме могли да приемем със съзнанието, че такава е статистиката. Тя не може да ги мери. Нито един изгубен на пътя човешки живот не е просто детайл на една извадка, а е печал на семейство и загуба, без еквивалент. На процедура няма обитаемо място и няма дом, който да не е обиден по един или различен метод от това, което медиите назовават „ война по пътищата”, а тя е тъкмо война. Недопустимо е всекидневно да не престават да се газят и убиват хора на пешеходни пътеки, неведнъж и деца”, съобщи още основният прокурор, представен от "Фокус ".

Той акцентира, че задачата е да инвентаризират всички пешеходни пътеки в обитаемоте места.

„ Целим да установим местата, на които пешеходните пътеки са съвсем невидими или забележими по подобен метод, че са в тотално отклоняване от условията на нормативните актове. След това, район по район и град по град, да предпишем на кметовете привеждане на пешеходните пътеки в сходство с нормативните условия. Сигурен съм, че има общини, в които това е направено. Има общини обаче, в които грижата за пешеходните пътеки е на последно място и такива, в които те имат такова причудливо оцветяване, че мъчно могат да бъдат съобразени с обикновените законови условия ”, посочи Цацаров.

Той изрази убеденост, че огромна част от кметовете, най-много на огромните обитаеми места, ще погледнат позитивно на това и ще изпълнят съответните наставления.

„ За тези, за които това не е значимо или които не ги изпълнят в съответния период, ще последват наказания. В последна сметка ще разполагаме с карта на пешеходните пътеки на страната и ще се опитаме да създадем нещо положително ”, добави основният прокурор.

Министър Радев пък добави:

"Всяко 12-о пътно произшествие в селата приключва със гибел, а в градовете – всяко 26-о. Два пъти по-малко са в градовете, което е удивително ".

Той разясни, че инспекцията е предизвикана от отчет на Групово дело „ Национална полиция”, от който излиза наяве, че в обитаемоте места тежките транспортни катастрофи за 11-те месеца на 2017 година са 4038, а отвън обитаемоте места са съвсем два пъти по-малко – 2269.

В обитаемоте места починалите са 179, в отвън обитаемоте – 435 ”, сподели още Радев.

Той акцентира, че самодейността за инспекцията е на Сотир Цацаров и благодари на районния министър Николай Нанков, че се е включил към нея.

Само преди дни камион прегази 19-годишна студентка на пешеходна пътека на едно от главните кръстовища в Благоевград.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР