Русия засилва операциите за дестабилизация в Балтийския регион. Една от

...
Русия засилва операциите за дестабилизация в Балтийския регион. Една от
Коментари Харесай

Миграционна криза, заглушаване на GPS, саботаж, шпионаж: Русия представлява заплаха за източния фланг на НАТО

Русия ускорява интервенциите за дестабилизация в Балтийския район. Една от последните провокации беше, че в края на май съветските граничари отстраниха навигационните буйове от естонската страна на граничната река Нарва. Според финландския президент Александър Стуб Русия води две войни - същинска на бойното поле против Украйна и хибридна - на източния фланг, провокирайки страните от НАТО, оповестява FREEДОМ.
 
 
Въпреки предложенията за хипотетично " спокойно споразумяване ", с които Владимир Путин излиза обществено, дейностите му подсказват противоположното - диктаторът желае войната да продължи, е позицията на висши служители от НАТО. Едно от потвържденията е задълбочаването на съдействието сред Руската федерация и така нататък " измамнически страни ", което дестабилизира обстановката освен в района, само че и в целия свят.
 
" Посещението на Путин в Северна Корея показва и удостоверява доста тясната връзка сред Русия и властнически страни като Северна Корея, както и Китай и Иран. И също по този начин демонстрира, че нашата сигурност не е районна. Тя е световна. Това, което се случва в Европа, е значимо за Азия. И това, което се случва в Азия, е значимо за нас. И това ясно се показва в Украйна, където Иран, Северна Корея и Китай поддържат и разпалват нападателната война на Русия против Украйна ", изясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
 
" Русия обезверено се пробва да развива и укрепва връзките със страните, които могат да й обезпечат всичко належащо, с цел да продължи нападателната война, която стартира против Украйна. Северна Корея доставя обилни количества муниции на Русия, както и други оръжия за потребление в Украйна. Иран доставя оръжия, в това число дронове, които се употребяват против цивилни и гражданска инфраструктура. Ние също сме надълбоко загрижени за Китай ", добави държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.
 
Освен това Русия продължава хибридните офанзиви против страните от източния фланг на НАТО. Финландия, Естония и Латвия, прилежащи на агресора, както и Беларус - Литва и Полша, страдат от провокации от страна на Кремъл. Кризата с изкуствената миграция, заглушаването на GPS сигналите, вербуването на нарушители за актове на бойкот, шпионаж и пълнене на информация...Кремъл прави всичко, с цел да дестабилизира страните от Алианса.
 
" Според разследващите организации Москва постоянно показва балтийските страни като подстрекатели към война и русофоби. Кремъл притегля армии от ботове, които да спамят нездравословно наличие в обществените медии. Докато езиковите неточности в дезинформационните текстове се употребяват, с цел да ги създадат относително лесни за разкриване, необятното потребление на изкуствен интелект усложнява задачата, предизвестява главната организация за киберсигурност на Литва. Кремъл се опита да активизира рускоезичните малцинства в Естония и Латвия, с цел да сеят вътрешни разделения, само че най-много несполучливо ", написа Bloomberg.
 
Въпреки напъните, Русия към момента не разполага със сили и средства за военни провокации против балтийските страни, сигурни са специалистите. Анализатори на финландското издание Yle, базирайки се на сателитни фотоси, настояват, че съветското управление е било насила да трансферира по-голямата част от запасите, ситуирани преди този момент покрай границите на НАТО, на фронта в Украйна.
 
" Русия плаши страните от НАТО с трета международна война, само че най-малко покрай Финландия, наподобява не се готви за война. Гарнизоните и военните бази на съветските сухопътни сили покрай финландската граница към момента са на практика празни, макар че Русия съобщи, че ще ускори силите. Средно 80% от оборудването и бойците са били ситуирани във войната в Украйна ", споделя почитан източник от финландското военно разузнаване пред изданието Yle. 
 
" Според оценките на разузнаването, след края на войната в Украйна Русия ще се нуждае от 3-5 години, с цел да възвърне боеспособността на въоръжените си сили ", написа Yle.
 
Балтийските страни дават отговор на заканите на Кремъл, като поддържат Украйна и укрепват личната си отбранителна дарба. Финландия, която се причисли към НАТО през 2023 година, усили разноските за защита до 2,3% от брутния вътрешен артикул (БВП), Хелзинки и Вашингтон подписаха съглашение за съдействие в региона на защитата, което дава на Съединени американски щати достъп до финландските военни бази.
 
Преди година в Латвия беше обновена наборната военна работа, която беше отстранена през 2007 година. А разноските за защита на Литва, съседката на Русия, възлизат на 1,8 милиарда евро годишно.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР