Той живее и работи в България от 13 години. На

...
Той живее и работи в България от 13 години. На
Коментари Харесай

Стефан от Иран. Защо музикант, който от 13 години е в България, се озова затворен в бежански център

Той живее и работи в България от 13 години. На 11 януари обаче е арестуван и отведен в центъра за бежанци в " Бусманци ". Причината е, че идва от Иран. Защо това се случва и за какво в този момент?

Мехран (Стефан) Давари е от Иран и живее от 13 години в България. Той приказва и написа на български език, работи, има жилище в София и е басист на метъл бандата BULL$HIT.

На 11 януари е арестуван и отведен в центъра за бежанци на Министерство на вътрешните работи в столичния кв. " Бусманци ". Формалното съображение - заповед от 2014 година на дирекция " Миграция " в Пловдив за " отклоняване в страна на генезис ".

" В един миг влизат двама, затварят ти щората и животът ти завършва. Ти си в пандиза. Защо - няма пояснение ", споделя Мехран пред Свободна Европа.

От 2010 година до момента той е подал 9 молби за протекция в България, само че всички те са отхвърлени. Същевременно не е изработен опит той да бъде депортиран в Иран - поради комплицираната политическа обстановка в страната, а и тъй като няма документи.

" Още съм в потрес, не знам за какво съм тук. Аз имах проект - на следващия ден съм на подготовка, след това трябваше да се срещна с един човек, а по-късно да довърша една книга, която пиша от 3 години ", споделя Мехран.

Адвокатката му Диана Радославова сподели за Свободна Европа, че задържане в " Бусманци " може да се случи по две аргументи - или при заплаха индивидът да се укрие, или при положение, че той би трябвало да бъде екстрадиран в Иран.

Какво ще се случи в Иран, в случай че бъде върнат? Отговорът за Мехран е един - екзекуция.

Адв. Радославова споделя, че настаняването на Мехран в " Бусманци " към този момент се апелира, като се чака дата за правосъдно съвещание. Подаден е и пакет с документи за следваща молба за протекция, както и сигнал до омбудсмана Диана Ковачева. Има и онлайн петиция за освобождението му.
Кой е Мехран Давари
Мехран е в България от 2010 година Година по-рано той взе участие в митингите в Иран против избора на тогавашния президент на страната - Махмуд Ахмадинежад . За първи път той е определен през 2003 година, а презибирането му през 2009 година провокира всеобщи демонстрации на опозицията.

Тогава Мехран Давари е арестуван, разпитван и обичай. Седмица откакто е освободен, той споделя, че при опит да помогне на дами, бити от полицията, е арестуван още веднъж. През 2010 година потегля за България, където подава молба за протекция. Тя не е утвърдена, само че не се подхващат дейности и за екстрадицията му. Затова Мехран си потегля от центъра в " Бусманци " без документи.

Следващите 13 години Мехран прекарва в опити да получи статут на протекция благодарение на Центъра за правна помощ " Глас в България ". През това време получава 9 отхвърли.

Държавната организация за бежанците (ДАБ) написа, че иранецът е имал няколко молби за интернационална протекция, само че по тях е предписан отвод, " защото чужденецът не дава отговор на изискванията за даване на филантропичен или бежански статут ". Мотивите за отвод са доказани и от съответните правосъдни инстанции.
Преди 3 години Мехран приема православната религия и  българското име Стефан
Въпреки това иранецът научава български както документално, по този начин и говоримо, намира си работа, апартамент и другари. Преди 3 години Мехран приема православната религия и българското име Стефан, а година по-късно стартира да свири като басист в метъл групата BULL$HIT.

Преди няколко дни бандата пусна видео към песента си “Life Beyond “ , режисирано от Мехран. Той е учил е точно постановка в Техеранския университет.

" Като виждам, че страната не приема всичко това и гледа на мен отново като на един мигрант, който може да бъде неполезен или рисков за страната, ме е гняв. Защото аз желая да потвърдя, че не съм подобен ", споделя Мехран.

В момента той има поръчител и адрес в София. От 2022 година обаче не може да работи постоянно, защото от този момент е последният отвод от ДАБ за леговище в България. Затова са му отнети и документите на търсещ протекция.
Защо е арестуван
" На 11 януари той беше отведен от у дома под предлог да му бъде направено изявление по отношение на неговата обстановка за това, че е лице без документи към сегашния миг. Той отиде безусловно по суитшърт ", споделя неговата адвокатка Диана Радославова.

На място Мехран демонстрира декларация за поръчител и контракт за наем за жилище, само че все пак е отведен. Причината е заповед за задържане от 2014 година, издадена в Пловдив, където е живеел тогава. Адв. Радославова споделя, че поради дългия интервал от време, минал от този момент, наложително би трябвало да се направи преценка на обстановката на индивида сега. Такава обаче няма.

" Предвид всички тези условия задържането му е безусловно нецелесъобразно. Задържане може да има единствено когато следва директно извеждане от страната и когато има заплаха да се укрие ", споделя тя.

По нейни думи обаче Мехран няма по какъв начин да бъде изведен от страната, тъй като няма документи за пътешестване. В случая става въпрос за по този начин наречения ирански пасаван. За да може да получи подобен, би трябвало да бъде сезирано посолството на Иран в България. Радославова обаче споделя, че нормално това е безрезултатно.
Това е и неуместното в неговото задържане, тъй като действително той не може да бъде депортиран.Диана Радославова
" В случая няма заплаха съгласно мен. Това е и неуместното в неговото задържане, тъй като действително той не може да бъде депортиран ", споделя тя.

През юли Свободна Европа писа за различен, за който съществува заплаха да бъде депортиран - Али Реза Бейги. Той обаче има годен документ за пътешестване.
Защо в България има хора без документи
Случаят на Мехран в България не е единствен. Адв. Радославова споделя, че сега в " Бусманци " са арестувани и майка и наследник от Узбекистан за да бъдат екстрадирани.

Те идват в България преди 20 години. Когато идват, синът е единствено на 4 години. Майката има подписан цивилен брак в България, както и друго дете на 16 години, родено в България.

Подобни случаи съгласно адв. Радославова се дължат на празнина в българското законодателство.

" От няколко години имаме целенасочена акция за основаването на законова процедура, съгласно която де факто обитавалите лица над 5 или над 10 години да могат да получат законова форма на престояване в България, която да им дава достъп до пазара на труда и до всички останали права, които са нужни за живота на един човек ", споделя тя.

Преди 3 години самият Мехран става лице на акцията на Центъра за правна помощ " Глас в България ". В нея се приказва за хората без документи и всекидневните пречки, които би трябвало да преодоляват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР