Той има собствена частна армия от наемници и не се

...
Той има собствена частна армия от наемници и не се
Коментари Харесай

Пригожин - колко могъщ е шефът на армията Вагнер и заплаха ли е за Путин

Той има лична частна войска от наемници и не се опасява да подлага на критика намерено съветското военно управление. Колко самостоятелен обаче е шефът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин и трансформира ли се в опасност за Путин? Дойче веле търси отговорите на тези въпроси.

Евгений Пригожин познава чудесно нещата и знае по какъв начин да подходи към наказаните, с цел да ги завоюва за работа на фронта в Украйна, откъдето могат и да не се върнат. Опитът му не е инцидентен: по руско време той прекарва девет години в пандиза за обир, машинация и други закононарушения.

Разпадът на Съветския съюз му дава късмет за нов живот. През 90-те години на предишния век той става прочут като притежател на ресторант и снабдител на храна в Санкт Петербург. Владимир Путин стартира да върви при него, а когато става държавен глава, го кани да се грижи за държавните банкети. Сред гостите са президентите на Съединени американски щати Джордж Буш-младши и на Франция Жак Ширак - както демонстрират архивни фотоси.

От кетъринг до шеф на частна войска

Със своята компания за кетъринг “Конкорд ” той получава държавни поръчки за доставка на храни за въоръжените сили, учебните заведения и детските градини. Въпреки това той остава в сянка. Дълго време се спекулираше, че той управлява фабрики за тролове в Русия, за да влияе на изборите - също и в Съединени американски щати. Той съди всеки, който го свързва с наемническата компания " Вагнер " и нейните интервенции в Африка, Сирия и Донбас.

Това се промени с нападението на Русия над Украйна. Пригожин усеща, че е пристигнал неговият час, когато съветската войска се проваля с настъплението си към Киев напролет. Според известия в съветските медии той съумява да активизира “Вагнер ”, с цел да запълни пропуските. Оттогава насам самият той е все по-открит и сериозен към военното управление около министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов.

В края на септември Пригожин признава, че е основал " Вагнер " през май 2014 година, с цел да изпраща наемници в Донбас и арабските страни, Африка и Латинска Америка. Тези " момчета " са се трансформирали в " дирек на отечеството ”.

За дългата ръка на Кремъл

Но какъв брой самостоятелен е Пригожин? Експертът по Русия и военно дело Марк Галеоти описва  " Вагнер " и други съветски наемнически компании като предприятия на Кремъл. " Пригожин, чието благосъстояние зависи от Кремъл, се трансформира в един от тайните сътрудници на държавното управление и прави всичко належащо - от основаването на " ферми за тролове " в обществените медии, до събирането на наемници ", написа Галеоти в последната си книга " Войните на Путин ". По-специално съветското управление употребява преимуществото, което това му обезпечава - да може по този начин да отхвърля разполагането на сили в конфликтни зони и загубата на жива мощ.

Не е ясно обаче доколко Пригожин финансира наемниците, в това число тяхното образование, логистиката и въоръжението, и каква част от тези разноски се покриват от Министерството на защитата в Москва. По оценки на Съединени американски щати работата на " Вагнер " в Украйна струва към 100 милиона $ всеки месец.

В същото време съветските медии оповестяват, че Министерството на защитата употребява “Вагнер ” за свои цели. Военният специалист Галеоти обобщава позицията на Пригожин по следния метод: " Русия е хибридна страна, в която границите сред общественото и частното са доста пропускливи, а “Вагнер ” наподобява работи и в двете сфери. "

В сивата зона

Руският политолог Александра Прокопенко предизвестява да не се вършат изводи за действителната власт на хора като Пригожин въз основа на наличието им в медиите. Важността на един човек към момента се дефинира от Путин, написа тя. Кремъл публично отхвърля връзките си с “Вагнер ”. Понастоящем Путин не се появява обществено с Пригожин.

За частните военни компании президентът споделя: " Ако съблюдават съветските закони, те имат цялостното право да работят на всички места по света и да пазят своите бизнес ползи. " Но в Русия те към момента са неразрешени със закон. Работата в сивата зона на правото може да разреши възбраната на “Вагнер ” и осъждането на Пригожин когато и да е, ако Путин пожелае това.

Дали Пригожин ще успее да сътвори своя лична властова база, зависи значително от триумфа на неговите наемници в Украйна. До началото на войната репутацията им се основаваше на обстоятелството, че бяха считани за добре подготвени ветерани от въоръжените сили.

Набирането на пандизчии от наказателни лагери, които не са били подлагани на нормалните проби за набиране на личен състав, трансформира тази визия. Според оценки на Съединени американски щати сега Вагнер се състои от 10 000 наемници и 40 000 пандизчии.

Извън надзор?

Според английското военно разузнаване при завладяването на градовете Попасна и Лисичанск напролет “Вагнер ” евентуално е играл централна роля, въпреки да претърпя тежки загуби. По време на сраженията към град Бахмут, които не престават от месеци, самият Пригожин признава, че боевете са тежки. Твърди се, че през последните седмици неговата група " Вагнер " е изгубила към 1000 бойци. За разлика от постоянните бойци, обаче, пандизчиите имат специфична мотивация: да излязат на независимост след шестмесечна работа на фронта. 

Опасността обаче не е единствено от безконтролни пандизчии, подготвени на фронта. Според оценки от САЩ съветското министерство на защитата към този момент значително разрешава на “Вагнер ” да се разпорежда и да си съперничи с формалните съветски войски.

Засега остава неразбираемо дали това е добре познатият метод на Путин да опълчи противниците си и да се показа като сдържан вид спрямо хардлайнерите, или пък юздите въпреки всичко му се изплъзват, с цел да се обърне играта против него. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР