Той е учителят на алпиниста Боян Петров и сам оглави

...
Той е учителят на алпиниста Боян Петров и сам оглави
Коментари Харесай

Историята на Петко Петков, учителят на Боян Петров

Той е учителят на алпиниста Боян Петров и самичък оглави акцията по издирването му в Непал. Но това напълно не е най-опасното прекарване в живота му. Историята на биолога Петко Петков стартира в България, минава през цялото земно кълбо и се връща на южното ни Черноморие.
Боян Петров – вечно на върха „ Големите върхове не могат да се получат, в случай че нямаш дребни връхчета. Всеки ден ”
Животът му наподобява на сюжет за филм. Той е биолог по специалност и авантюрист по душа.

„ Известно време работих в зоологическия институт на Българска академия на науките. Дойде 90-та година и аз тъй като съм мечтал да пътувам по света, взех решение че в този момент е моментът. Оставих фамилията си, имах дете на 7 години и потеглих за Канада… Всъщност отпътувах не толкоз като бежанец и да имам по-богат живот, а просто да видя света. И човек би трябвало доста да внимава какво си мечтае, тъй като Господ гледа и споделя „ Добре, ето в този момент ще го видиш”, споделя Петков.

Биологията го води безусловно във всяка част на света.
„ В Канада, в Щатите, по Амазонка, в Гуам, Марианските острови, Палау, в най-различни острови. И работих по най-различни тематики. Казвах, че в действителност сред 30 години и 50 години, в случай че ми се съберат нощите, в които съм спал, съм спал повече в палатка, в сравнение с в чаршафи и е легло”, споделя ученият.

За да потвърди, че е добър в работата си, стартира да работи съвсем без възнаграждение.

„ Първата ми биологическа работа беше в Националния парк Банф и моята задача беше мечките гризли, които отиваха до кофите да се хранят, и хората се опасяваха от тях, да ги приспиваме и да ги закарваме надалеч от градовете. Беше доста забавна работа, за която ми даваха по 20 $ на седмица и ми даваха гратис храна и спане. И аз бях безпределно благополучен, тъй като към този момент работих моята си работа, а не мияч на чинии, готвач, чистач, ски преподавател – каквото работих преди това”, спомня си Петко Петков.

Той е последният човек, видял същински дивата природа на Канада. След неговите проучвания стартира всеобщо изсичане на горите.

Макар да е обиколил целия свят сърцето на Петко Петков е в България. А южното ни Черноморие заема изключително място в него. Биологът споделя, че дюните на Корал са изпълнени с редки типове растения – едно от тях е блатното кокиче.

„ Корал е за мен, а и за доста българи едно доста особено място. Аз съм бранш на Корал, след което прекарах цялата си младост на Корал, на Корал направих моето дете. Моето дете израсна на Корал. И милеем ужасно за това място. Защото е неповторимо. Тези дюни, които са към нас още тогава бяха предпазени. И макар, че имаше къмпинг, не разрешаваха да си поставят палатките хората, с цел да не ги мачкат и да останат по този метод. Толкова ми се ще да не победи алчността тук ", споделя биологът.
Нов скандал към плажа „ Корал ” – поради фотокапаните От съдружие „ Да запазим Корал ” оповестиха, че са подали тъжба за над 1 милиарда евро против притежателя на земята
Има и концепция по какъв начин да разсъни любовта на повече хора към дивата природа: „ Това е посредством децата. Децата са вярата. Просто би трябвало в учебните заведения да има отново такива кръжоци, учителите да ги извеждат измежду природата, майките да не се опасяват, че ще им се случи нещо”.

За мен досегът с дивата природа е Господ, черква, истина, обич, споделя Петков.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР