Той е третият такъв в света. Археолози направиха изключителната находка

...
Той е третият такъв в света. Археолози направиха изключителната находка
Коментари Харесай

Печат с образа на императрица Ирина, управлявала 1284- 1317 г., открит у нас

Той е третият подобен в света. Археолози направиха изключителната находка в крепостта Лютица край Ивайловград

Оловен щемпел, какъвто до момента не е откриван в България, откриха археолози по време на разкопките на средновековната цитадела Лютица край Ивайловград, заяви доцент доктор Бони Петрунова, шеф на Националния исторически музей.

През 2018 година на крепостта Лютица работят две експедиции - на Националния исторически музей (НИМ) и на Националния Археологически институт с музей при Българска академия на науките, която се финансира от Министерството на културата. Първите изследвания, които се управляват от Филип Петрунов (археолог в средновековна секция на НАИМ-БАН) и Виолина Кирякова (уредник в отдел „ Археология “ на НИМ), започнаха през юли.

Именно археологът Виолина Кирякова попада на скъпия щемпел. Той е с изображение на императрицата Ирина (Йоланда) Монфератска Комнина Дукена Палеологина, втората брачна половинка на Андроник II Палеолог. От едната страна е изобразена Ирина, а от двете й страни са изписани имената ѝ. От другата страна има изображение на Богородица с младенеца.

Според проф. Константин Дочев (ръководител на търновския филиал на средновековна секция на НАИМ-БАН и нумизмат), това е първия подобен щемпел открит в България, а другите известни все още са два и се съхраняват в Британския народен музей.

Находката е извънредно скъпа и демонстрира, че Лютица е значим български град, с шефовете на който са водели преписка владетелите на най- огромните средновековни страни

Според доцент Владимир Пенчев (нумизмат на НИМ), императрицата е управлявала в интервала 1284 – 1317 година

Ирина е родена с името Йоланда през 1274 в княжество Монферат, днешна Италия. Тя е щерка на Вилхелм VII (1240–1292), маркиз дьо Монферат, и на втората му брачна половинка Беатрис Кастилска (1254-1286). Ирина e внучка по майчина линия на Виоланта Арагонска и крал Алфонсо X от Кастилия. През 1284 година Йоланда е омъжена за овдовелия византийски император Андроник II и приема православното име Ирина, значещо мир. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР