Той е създал 50 000 произведения на изкуството, натрупал е

...
Той е създал 50 000 произведения на изкуството, натрупал е
Коментари Харесай

Десет любопитни факта за Пикасо


Той е основал 50 000 творби на изкуството, натрупал е стотици милиони и е завладял безброй женски сърца. Десет обстоятелството за Пикасо във връзка 140-ата годишнина от рождението му:

1. Колко произведения е основал Пикасо?

Няма точна численост. Според оценки на изкуствоведи и куратори испанският художник и ваятел е основал към 50 000 творби на изкуството. Никой различен създател от неговото потомство не е бил толкоз работлив.

2. На каква възраст е нарисувал първата си картина?

Картината " Пикадор " се ражда след едно посещаване на корида - тогава Пикасо е единствено на 9 години. Малкият Пабло израства в семейство, в което изкуството е на респект. Роден е в Малага - град с вековни обичаи в изкуството. Баща му, по специалност преподавател по изобразяване, овреме разпознава гения на сина си. Смята го за дете-чудо и още в ранни години стартира да го учи на академично изобразяване.

3. Самоук талант?

През 1892 година надареното момче е признато в учебното заведение по изкуства в Малага - и употребява всяка свободна минута, с цел да рисува. По-късно Пабло постъпва в Художествената академия в Барселона, а по-късно е признат в реномираната Кралска академия за изящни изкуства " Сан Фернандо " в Мадрид. Но младият художник въобще не е впечатлен от методите на преподаване - единствено след половин година Пикасо напуща академията и стартира да се самообучава. Жаждата си за познания утолява с безброй визити в музеи и ателиета, изследва техниките на други създатели и попива всичко, до което се допира в света на изкуството, литературата и музиката.

4. Защо " Пикасо "?

Първоначално Пабло Руис Пикасо (Пикасо е моминското име на майка му) подписва творбите си с цялостното си име. След 1900 обаче той стартира да се подписва единствено с " Пикасо ". По това време той живее в Барселона и ще минат още четири години, преди да наеме първото си ателие в Париж. В ранния му интервал неговите картини са богати на цветове, даже крещящо ярки - младият създател желае да бъде видян. И е доста работлив още в самото начало на кариерата си.

Пикасо през 1904 година

5. Как е цялото му име?

Пикасо и двете му по-малки сестри израстват в културна и високообразована среда. Една от традициите в фамилията е децата да носят дълги и благозвучни имена. Така Пикасо получава следното име: Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир ПатрисиоРуис и Пикасо.

6. Кога прави първата си огромна галерия?

Още първата галерия през 1899 година, в която са включени негови творби, носи огромен триумф на младия художник. Но към този миг Пикасо към момента не може да се устоя от продажби на свои произведения. Точно противоположното даже - постоянно му се постанова да рисува върху остарели картини, защото няма пари за нови платна.

Ръководен от желанието да се потопи в културния живот на Париж, Пикасо подхваща първото си пътешестване до Франция. Там той се среща с търговеца на творби на изкуството Педро Манач, с който се договаря за твърда месечна заплата. Ще мине обаче още много време, преди Пикасо да бъде видян от колекционерите и кураторите - първата си огромна независима галерия подрежда в Цюрих през 1932 година. Към този миг Пикасо към този момент е сложил основите на кубизма и е преоткрил неокласицизма. В този интервал от творчеството си той работи и над доста статуи и пластики.

7. Кога изкуството стартира да му носи пари?

Пикасо печели самопризнание в парижките културни среди през двата си " цветни " интервала - така наречените " Син интервал " и " Розов интервал ". През 1906 се среща с Анри Матис, с помощта на който открива голям брой значими контакти. Например с Амброаз Волар, който изплаща всички картини на Пикасо от неговия " Розов интервал " и по този начин за първи път му обезпечава финансова самостоятелност. По-късно търговецът на картини Даниел-Анри Канвайлер ще трансформира Пикасо в един от най-скъпо продаваните художници на 20 век. Канвайлер е медиатор и при продажбата на една от най-известните му картини - " Госпожиците от Авиньон ".

8. Колко коства най-скъпата картина на Пикасо?

На търг през 2015 в Ню Йорк картината на Пикасо " Алжирски дами " е продадена за рекордната сума от 179,4 милиона щатски $.

9. На каква възраст рисува последната си картина?

Пикасо доживява съвсем до библейска възраст, като продължава да твори и откакто навършва 90 години. Художникът умира на 8 април 1973 във вилата си на Лазурния бряг. Тогава той е на 91 години. В последните си години Пикасо живее в уединение с втората си брачна половинка Жаклин - надалеч от децата си и от целия останал свят.

Пикасо с Франсоаз Жило през 1965 година

10. Какво завещава Пикасо?

Непосредствено след гибелта на Пикасо наследниците му стартират да водят яростни правосъдни борби. Още повече, че родствените му връзки са доста комплицирани: Пикасо се е женил два пъти, само че има деца и от други дами.

През 1976 година имуществото на мултимилионера Пикасо е оценено на 3,75 милиарда френски франка (696 млн. евро). Това имущество включва притежаваните от него къщи, земи, ателиета и други недвижими парцели, както и персоналната му сбирка от доста скъпи картини, измежду които творби на Матис, Миро, Сезан и Ван Гог. Художественото завещание на великия създател е оценено на 1,275 милиарда франка. То обгръща 1885 картини, 7089 рисунки, 19 134 графики, 3222 творби от керамика, 1228 статуи и пластики, както и 175 скицника с общо 7000 рисунки, които Пикасо е употребявал за някои от огромните си творби.

Дължимите на френската страна милиони под формата на налог завещание са изплатени от наследниците частично с негови творби - картини, рисунки и статуи. Тези произведения влизат в главния фонд на открития през 1985 година Музей на Пикасо в Париж.

*****

Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР