Той е пухкав, той е домашен и с толкова богат

...
Той е пухкав, той е домашен и с толкова богат
Коментари Харесай

Пухкав и богат козунак с локум

Той е бухнал, той е домакински и с толкоз богат усет, че ще ви стане любим всеки Великден... Че дори и измежду лятото ще се сещате за него

Необходими Продукти

● брашно - 600 г + 1 с.л.
● яйца - 3 бр. приблизително огромни
● захар - 130 г кристална
● прясно мляко - 200 мл
● суха квас - 1 отново (20 г)
● лой - 100 мл /смес от краве масло и олио/
● ванилия - 1 отново.
● локум - 450 г разнообразни усети

за поръсване


● захар - кристална
● орехи
● бадеми - по избор

Начин на подготвяне

Брашното се пресява и оставя в купа.

В касерола загрях прясното мляко, едвам се търпи потънал в него пръст. От него взех 6 с.л., които сложих в дребна купичка. Добавих 1 ч.л. от плануванаъа захар, сухата квас и 1 с.л. от плануваното брашно. Разбърках и оставих на топло, да се задейства маята и сместа да шупне. Това лишава към 15 минути. При топлото мляко в касеролата прибавих захарта и разбърках до стопяването ѝ.

Добавих ванилията, двете цели яйца и белтъка на третото. С кухненска бъркалка разбърках до хомогенна примес.

Краве маслото се разтопява и смесва с олиото.

В купата с брашното направих кладенче и изсипах млечно-яйчената примес и задействалата се квас. Разбърках, първо, с огромна лъжица, а по-късно започнах да оформям козуначеното тесто с ръка. Наложи се да прибавя още 1 с.л. от отделеното брашно, с цел да се получи месене.

Тестото не би трябвало да е твърдо, тъй като няма да втаса добре! По-добре леко да лепне, в сравнение с да е изсъхнало!

Прехвърлих тестото на плота и започнах да меся, добавяйки по 1 с.л. от топлата лой. Меси се, до момента в който се поеме цялата лой и се получи меко и еластично тесто.

Така получената мека и ароматна топка сложих в намаслена купа и покрих с фолио за свежо предпазване и забрадка. Фолиото намазах леко с олио отвътре, с цел да не залепне тестото за него, когато втаса. Оставих го на топло върху печката да утрои размера си, което лиши към 2 часа.

Оформих козунаците, като късах фитили от тестото, разтеглях с ръце във формата на правоъгълник и нареждах локум, нарязан на дребни части.

Навих на фитил, след което усуках и по-късно сплетох на плитка с още два фитила. Козуначената плитка подредих в кексови форми и оставих още веднъж да втасат и удвоят размера си.

Отделения първоначално жълтък разбърках с 1 с.л. вода и намазах козунаците със силиконова четка. Поръсих щедро с кристална захар и набодох от горната страна бадеми и орехови ядки.

Пекох в умерена фурна към 35 - 40 минути или до суха съчка, прободена в центъра на печивото. След изваждането на козунаците се оставят върху железна решетка да изстиват.

От тези артикули излизат два пухкави и богати козунака с локум.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР