Той е от огромно значение при раждането, стимулира дори кърменето,

...
Той е от огромно значение при раждането, стимулира дори кърменето,
Коментари Харесай

Окситоцин или „хормонът на любовта“ има тъмна страна, която трябва да познавате

Той е от голямо значение при раждането, подтиква даже кърменето, само че с неговия остатък се изясняват някои токсични връзки. Вижте по какъв начин:

Малко думи съставляват нещо толкоз интензивно, чисто и вълшебно , колкото възприятието, което идва от окситоцин, прочут още като „ хормонът на любовта “. Същевременно то е мощно биологично и прочувствено .

Окситоцинът от време на време е прочут като хормонът на любовта, молекулата на прегръдката, химията на щастието, а също и като химическата формула на родителството.

Окситоцинът е от първостепенно значение по време на раждането . Той играе основна роля при започване на кърменето и оказва помощ за построяването на тази интензивна връзка, която съществува сред майката и детето. Несъмнено тази връзка е ключ към съществуването на човешката раса и на доста други бозайници.

Ето за какво този дребен хормон на любовта, който се създава в хипоталамуса и отделя от задната хипофизна жлеза, е едно от най-известните телесни субстанции. Това е главната химическа същина на любовта.

Но какво ще стане, в случай че ви кажем, че окситоцинът крие страна, която напълно не е позитивна ? Ще повярвате ли, че има не толкоз здравословен аспект, който даже може да има негативно влияние върху прочувствената ви целокупност?

Сигурни сме, че това е тематика, за която доста хора биха се заинтересували да научат повече. Тук ще ви предложим повече информация за този многостранен хормон, с цел да можете да получите по-пълна визия за него.

Хормонът на любовта и подвластните взаимоотношения

Ако в миналото сте имали интимна връзка, учредена на взаимозависимост , би трябвало да знаете, че евентуално сте били под въздействие на някои от най-тъмните аспекти на окситоцин. При този вид взаимоотношения възприятията на пристрастеност изтриват идентичността и целите . Може даже да станете заложник на другия човек, забравяйки значителните аспекти на личния си живот.

Може да наподобява като лесна метафора и ненапълно опростено съпоставяне. Въпреки това, невропсихолозите в действителност постоянно съпоставят този вид въодушевление с пиянството или интоксикацията.

В обстановката, която описахме, чувството е съвсем като да си пийнал със „ свръхдоза “ окситоцин. В този случай вие ставате подвластни от обичта, която боли, само че от която не можете да се освободите.

Окситоцин и обществените взаимоотношения

Това химическо вещество в действителност се класифицира като нонапептид (т.е. пептид, който съдържа девет аминокиселини).

  • Той работи като хормон и като мозъчен невротрансмитер . Благодарение на този дребен пептид ние сме в положение да вземаме решения, свързани с нашите обществени взаимоотношения. След това действаме по обществени способи, като разкриваме характерности като благотворителност, съпричастност или алтруизъм.
  • Ето за какво преди не доста от дълго време се смяташе, че окситоцинът, освобождаван от мозъка, е основното средство за понижаване на реакциите на стрес и тревога, които могат да произтекат от ежедневните обществени взаимоотношения, даже и с хората, които обичаме най-вече и са най-близо до нас.
  • Днес обаче, с помощта на някои нови проучвания, е потвърдено, че окситоцинът също крие по-тъмна страна. Освен това тя работи в противоположна посока, с цел да предизвиква по-малко здрави взаимоотношения. При тях взаимната фикс идея води постепенно, само че несъмнено и двамата сътрудници по пътя на самоунищожението.

Окситоцин и алкохол: Вещества, които при несъразмерни количества ни карат да губим надзор

Фактът, че любовта от време на време е същинско химически корабокрушение, не е просто поетично пресилване – това е ясна действителност.

  • Известно е, че резултатите на окситоцин и алкохол имат доста прилики на равнище мозък.
  • И двете медиират предаването на GABA невротрансмитери в префронталната кора и лимбичните структури. В допълнение, и двете са способни да усилят въздействията от тревога или стрес . Плюс това и двете водят до понижаване на чувството за боязън, който изпитваме при проявяването на избрани държания.
  • Под въздействие и на двете субстанции се усещаме по-сигурни, по-смели и изпитваме по-голямо предпочитание да опитвам.

Ето за какво любовта, която се основава на буйна еуфория и съвсем болестна фикс идея наподобява на пиянството. По този метод за нас е по-трудно да намерим подобаващ баланс или справедлива изясненост за обстановката.

Невролозите и психолозите са очаровани от интензивния резултат, който окситоцинът може да има върху доста хора.

Преди да започнете да мислите за основаването и стартирането на пазара на нова напитка, където окситоцинът замества алкохола, би трябвало да знаете обаче, че това напълно не е използван вид.

Въпреки това, опцията да се употребява за лекуване на избрани положения на меланхолия, както и на клинични нарушавания е доста действителна.

Любовта е доста мощен опиат

Знаем, че когато сме влюбени, мозъкът ни освобождава магическа композиция от допамин, серотонин, норепинефрин … и описът продължава.

  • Благодарение на тези невротрансмитери усещаме повече сила, пристрастеност и повече предпочитание да опитвам …
  • Въпреки това, окситоцинът е веществото, което посредничи за всичко това . Той подтиква отделянето на тези химични субстанции, които също подтикват производството на още по-интензивен сътрудник: фенилетиламин.
  • Това ендогенно химично съединяване принадлежи, както може би с изненада ще научим към фамилията на амфетамините и нормално живее в мозъка ни към 4 години в съсредоточени количества.

Това може да помогне да разбираем този начален интервал на интензивна пристрастеност, където сме като спътници, които обикалят планета, неспособни да видят нищо друго, което съществува във Вселената.

Това е изцяло обикновено. Това обаче е положение, при което би трябвало да внимаваме да не загубим вътрешния си компас и да забравим къде е нашият север.

Докато влюбването може да бъде магическо прекарване би трябвало да се погрижим в никакъв случай да не компрометираме личната си целокупност и да бъдем изцяло завладени в тази буря от мощни „ разгулен “ страсти, които са резултат от остатък на окситоцин в мозъка.

Инфо: https://zdraveikrasota.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР