Той е неповторим майстор на перото, истински бохем и ценител

...
Той е неповторим майстор на перото, истински бохем и ценител
Коментари Харесай

Иван Тенев: Българки, красиви сте! Бъдете, каквито сте!

Той е несравним занаятчия на перото, същински безгрижник и познавач на красивото. На красивите думи и картини, които са неизменима част от дните му и, несъмнено, на женската хубост, с каквато са известни българките по света. Той е измежду най-отличаващите се български актьори, чиито текстове допират душите ни години наред и легенда на светския живот, а единствено след дни ще означи 70-ия си празник с величествен концерт на 28-и март в зала 1 на НДК. Той е Иван Тенев! Днес имам достойнството да си поговоря с него за идното събитие, за музиката и за истините в живота:

- Тази година, единствено няколко дни след първа пролет, ще отпразнуваме 70 години Иван Тенев. Юбилеите са прелестен мотив да бъдем признателни и щастливи, само че и неизбежно водят до равносметка. Каква е Вашата до този миг – от сцената, от живота?

- Винаги съм казвал, че избирам имения си ден пред рождения, тъй като тогава човек не се усеща задължен да прави някакви равносметки. За мен, равносметките са прогнози без бъдеще! Понякога виждаме очевидното, едвам когато сме подготвени за него. Ако се замислиш над миналата година и не се разплачеш от наслада или от тъга, смятай че годината е била пропиляна... А аз към този момент би трябвало да се възнамерявам над цели 70!

- Разкажете ни повече за концерта, който ще се състои на 28-и март в зала 1 на НДК. Какво е посланието, което желаете да предадете на публиката?

- За моя огромна наслада и задоволство, всички поканени артисти потвърдиха присъединяване си с най-популярните си песни по мои текстове и Търговско отделение „ Пожарна охрана ЛЮБОВ “! - какво повече би могъл да желае човек! Посланието е: България и българската ария над всичко! В концерта ще вземат присъединяване Кристина Димитрова, Орлин Горанов, Георги Христов, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Нели Рангелова, Веселин Маринов, Силвия Кацарова, Васил Петров, Петя Буюклиева, Камелия Тодорова, Георги Станчев, Мая Нешкова, Стефан Димитров, Емилия, Панайот Панайотов, Артур Надосян, Сандра Александрова, Теодосий Спасов, групите Сигнал, Фактор и Спринт, Дует ШИК, Тумбаито, Трамвай №5, Николай Урумов и Богдан Томов. Режисьор е Николай Априлов.

 Иван Тенев

- Представете си, че можете да върнете времето обратно и да дадете съвет на младия Иван Тенев, за който занапред следва да извърви артистичния си път. Какъв би бил той?

- Бъди, ТИ!

- Спомняте ли си мига, в който усетихте, че основаването на изкуство ще бъде житейската Ви задача?

- Вероятно, когато превес в живота ми взеха страстите, тъй като изкуството, в което няма страсти, в основата си не е изкуство. Хората на изкуството са като пророци, само че не постоянно ги схващат. А и те не могат да оферират решения. Не знам дали това, което върша е задача, само че имам вяра, че създателите са тип избраници свише… Както е споделил Св.Тома Аквински:

„ Колкото повече са страдали избраниците на небето в земния си живот, толкоз по-блажени ще бъдат те на небето. Музикантите ще познаят хармонията. Художниците ще открият мистерията на светлината. "

- През последните години животът се промени толкоз ненадейно. Кои са значимите житейски уроци, които съгласно Вас, научихме и къде откривате ентусиазъм да творите през днешния ден?

- Научих се - не, заповядах си, ставайки заран, когато се погледна в огледалото да си споделям: Здравей, съвършенство! И денят ми стартира безоблачно… Както апетитът идва с яденето, по този начин и вдъхновението идва с работата! Имам най-различни дефекти, само че в никакъв случай не съм бил безделник и лентяй! Цял живот съм спазвал проникновенито: Яжте, пийте, ходете по дами, играйте комар – безделието води до пороци!

- Вие сте създател на текстовете на толкоз обичани песни на генерации българи, които не престават да звучат. Как мислите, за какво към този момент не се раждат шлагери на родната сцена, които да остават във времето, а отзвучават толкоз бързо?

- Прохождащите песнопойци са решили, че думичките в една ария са най-незначителната и обикновена част на основаната по тертипа копи-пейст, поредна музикална еднодневка и пишат ли, пишат импотентни тиради. Лошото е, че от време на време и нищото желае да се прави на нещо! Ама, нейсе! Някой ден всичко ще си пристигна на мястото…

 Иван Тенев

- За ухилен свършек на диалога ни – какво бихте поискали на днешната българска жена?

- Според френския артист Саша Гитри - “Всички дами са комедиантки като се изключи някои актриси”. Съвършенството при една жена е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се отстрани! Българки, красиви сте! Много сте красиви! Бъдете, каквито сте!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР