Той е един от най-успешните френски писатели. Събужда любовта към

...
Той е един от най-успешните френски писатели. Събужда любовта към
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Александър Дюма-баща

Той е един от най-успешните френски писатели. Събужда любовта към четенето, приключенията и историята в дребни и огромни из целия свят. Александър Дюма-баща!

Гребе от живота с цялостни шепи, а по-късно пилее всичко с лекотата, с която написа велики истории, с цел да почине с една-единствена златна монета от 20 франка в джоба си.

И това напълно не е всичко. За още любопитни обстоятелства от живота на Александър Дюма-баща, просто продължете да четете.

1. Корените

 10 любопитни обстоятелството за Александър Дюма-баща

Александър Дюма е квартерон. Това са хората, на които единият от родителите е бял, а другият – мулат. Баща му – Томас-Александър Дюма, е роден в Хаити и е нелегално дете на маркиз и неговата чернокожа робиня. Майка му – Мария-Луиза Елисавета Лабуре, е щерка на гостилничар. Томас бил френски военачалник, измежду най-приближените до Наполеон, а за силата му се носели митове. Наричали го “черният демон ”.

2. Раждането

Александър е роден на 24 юли 1802 година във френското градче Вийер Котре. За жал татко му умира, когато той е единствено на 4 години, а фамилията изпада в последна беднотия. Малкият израства без скъпо обучение, само че със мощна обич към книгите и разказите на Мария-Луиза за героичните подвизи на татко си.

3. Помощниците

Пишейки своите произведения, френският публицист употребява услугите на доста помощници. Един от най-известните е Огюст Маке, който поставя основите на романа “Граф Монте Кристо ” и способства също за написването на “Тримата мускетари ”. Сюжетите се предложили от Маке, а Дюма добавял детайлите, разговорите и завършеците на историите.

След като пътищата им се разделят, Маке пробва посредством съда да накара Дюма да го признае за равносилен създател на взаимните им произведения. Това обаче не се случва и Маке по този начин и не получава самопризнание. Заедно с учителя си по фехтовка – Огюстен Грисиер, издава “Учителят по фехтовка ”, роман за събитията през Декемврийската гражданска война в Русия. С помощта на свои другари издава алманах с есета за известни нарушители и закононарушения от европейската история.

4. Дуелите

Човек на рисковете, писателят постоянно се озовава в забавни обстановки, а по неговото време такива били дуелите. През 1825 година е първият му подобен. Въпреки комичния провал с рухването на панталоните на Александър, той излиза победител. Участва и в подобен, при който участниците теглили чоп и изгубилият трябвало да се простреля. Жребият се пада на Дюма, който се отдръпва в прилежащата стая. Чува се изстрел, след който Дюма се връща при останалите участници с думите: “Стрелях, само че не можах да уцеля. ”

5. Театърът

Популярността на творбите на писателя му разрешава да провежда построяването на негов личен спектакъл – “Исторически спектакъл ” през 1847 година. Там той желае да се слагат театралните акомодации на романите му. Но единствено три години по-късно театърът банкрутира и това поставя завършек на упованията му в тази тенденция.

6. Любовниците

Носят се митове за броя на любовниците му. Той постоянно има по няколко по едно и също време. Някои от биографите му са пресметнали, че те са най-малко 500. Самият той казвал: “Имам толкоз доста любовници от великодушие. Ако беше единствено една, щях да я уморя за 1 седмица. ”

7. Децата

Нестихващото му увлечение към дамите безспорно оставя следи. Никой не може да каже сигурно какъв брой са противозаконните му деца, само че едно от тях освен носи имената му, а наследява и гения му.

В акта за раждане на дребния Александър записват, че майка му и татко му са незнайни. Родителите му го признават чак седем години след раждането му. Майка му е шивачка и съседка на Дюма.

Той дава името си на детето, само че отхвърля да го направи за нея. Съдът поверява грижите за него на татко му. За да ги разграничават един от различен, стартират да ги посочват Александър Дюма-баща и Александър Дюма-син.

8. Бракът

Единственият формален брак подписва през 1840 година с актрисата Ида Ферие. Но повода не е чистата и откровена обич сред двамата. Смята се, че значително съюзът им е разследване на шантаж от нейна страна.

Тя кара собствен прочут да изкупи задълженията на писателя и по-късно му слага ултиматум – женитба или затвор. Бракът не продължава дълго, защото година след женитбата актрисата среща богат италиански княз и се мести при него. С Дюма се разделят дефинитивно през 1844 година.

9. Готвенето

Освен със странностите си, писателят е прочут и с кулинарните си умения. Последната от книгите му е “Големият кулинарен речник “, в който са събрани 800 новели на тематика гозби. В него са включени предписания от доста страни, които писателят самичък посещава или за които му разказвали.

Речникът е оповестен след гибелта му, през 1873 година. Съкратена версия на кулинарната му творба излиза през 1882 година под заглавието “Малка кухненска енциклопедия ”.

10. Смъртта

 10 любопитни обстоятелството за Александър Дюма-баща

Александър Дюма умира на 5 декември 1870 година в цялостна мизерия в село Пюи, в покрайнините на град Диеп. Първоначално е заровен в родното си място. Но на 30 ноември 2002 година, със заповед на президента на Франция Жак Ширак, тялото му е ексхумирано и с обилна гала и държавни почести е преместено в Пантеона в Париж.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР