Той е един от най-издирваните хора в света от 2020

...
Той е един от най-издирваните хора в света от 2020
Коментари Харесай

Самоличност на свещеник, шпионин за Русия. Нови разкрития за Ян Марсалек, който вербува българи

Той е един от най-издирваните хора в света от 2020 година, когато изчезва безследно. Но историята му се простира доста оттатък тази на немската компания Wirecard, която се оказва гигантска машинация за милиарди и след чието строполясване шефът ѝ се укрива от управляващите и от правосъдно гонене. Той е роденият в Австрия Ян Марсалек, който в действителност е съветски разузнавач - евентуално притеглен от тайните служби на Кремъл още от 2014 година, както разкрива ново следствие на немския " Шпигел " и самостоятелното съветско издание The Insider, оповестено на 1 март.

В този сюжет като от в действителност добър шпионски трилър има българска нишка - Марсалек е считан за индивида, вербувал шестимата българи, арестувани и упрекнати във Англия в шпионаж в интерес на Кремъл предходната година. Според следствието и данните досега те са имали задача да откриват и изследват врагове на Владимир Путин, като задачата е била похищение или ликвидиране.

Ян Марсалек е наемал и управлявал доста хора като шпиони на свободна процедура, съобщи тази заран по Nova TV проверяващият публицист Христо Грозев, който е част от екипа, работил по следствието за " Шпигел " и The Insider. Журналистите разкриват историята на база на документи, до които имат достъп, и преписка. За прикритието му след 2020 година се счита, че е употребена самоличността на духовник, който има мощна физическа аналогия с шпионина, разследван за финансови измами в Германия.

" Очаквам да излязат имената на още българи поради контактите на Марсалек в България, които за жалост са и на институционално равнище ", сподели още журналистът. Той анонсира и друго следствие, което следва да бъде оповестено. То е обвързвано с българската прокуратура.

" Има върли фанатици на режима на Путин даже в прокурорската система. Това е следствие, което скоро ще пуснем. Говорим за прокурори, проверяващи закононарушения, свързани с Руската федерация в България. Те са членове на русофилски групи и честват рождения ден на Сталин. Повече - доста скоро ", съобщи Грозев.

Кой е индивидът, вербувал българите във Англия?

Разследването с присъединяване на Христо Грозев, оповестено в „ Шпигел ", разказва комплицирана скица за прикриване и потребление на подправени самоличности, проведена от съветските секрети служби.

Ян Марсалек е индивидът, посочен в обявата, като основна фигура във вербуването на българите, упрекнати в рускши шпионаж във Англия.

Той е разказан като извънредно харизматичен и убеден в себе си човек, който, обаче, е лишен от емпатия.

Макар да няма уместно обучение, Марсалек бързо съумява да се издигне до втория човек във водеща финансова компания в Германия - става въпрос за Wirecard, която е считана за значим състезател в немската стопанска система преди 2020 година, когато афишира банкрут. Впоследствие се разкрива, че става дума за пирамида, вследствие на което милиарди евро и работни места са изгубени, а висши мениджъри са задържани.

Не и Марсалек. Оказва се, че той е работил като сътрудник на Кремъл, участвайки в шпионска активност и евентуално в осъществяването на закононарушения против критици на Путин и режима му в Москва на територията на цяла Европа.

Разследването демонстрира, че Марсалек е бил обвързван с съветските разследващи служби евентуално още от 2014 година и е употребявал Wirecard за подкрепяне на тези действия.

Историята включва детайли на интернационално шпионство, политически интриги и под земята свят, като разкрива комплицираната мрежа от взаимоотношения сред бизнеса и разузнаването.

, който демонстрира интерес към оръжията и тайните светове на съветските разследващи служби, намира в лицето на Станислав Петлински, прочут като " Стас ", идеалния човек, който може да отговори на всичките му въпроси. Петлински, който има връзки с съветските специфични сили и разузнаването, предлага на Марсалек образование по пукотевица и му дава информация за работата на съветските секрети служби.

След първата им среща, Петлински твърди, че е предал Марсалек на ГРУ, което значи, че от лятото на 2014 година Марсалек стартира да работи като инструмент на съветското разузнаване, съгласно догатките на западните сътрудници.

По-късно той отива в Сирия, има връзки с групировката за наемници „ Вагнер “ на към този момент починалия Евгений Пригожин, който почина в самолетна злополука през 2023 година - месец, откакто се опита да поведе протест против Кремъл.

След като се завръща в Мюнхен през лятото на 2017 година, мнозина разказват Ян Марсалек като „ извънредно разчувствуван ". По това време, Wirecard претърпява интервал на натоварен напредък. Компанията уголемява своя обсег на световно равнище, в това число в Африка, Австралия, Азия и Северна Америка, нарежда се като нов състезател на пазара на финансови услуги, на фона на обичайните немски банки след финансовата рецесия. Но стартира да се приказва за фиктивни облаги, операции на салда и обвинявания в пране на пари, което хвърля сянка на подозрение върху легитимността на бизнес практиките.

На 25 юни 2020 година, откакто излиза наяве, че близо два милиарда евро са изчезнали от сметки на компанията. Изчезва и Марсалек. Смята се, че е тръгнал към Азия, фалшифицирани са записи за влизане във Филипините, до момента в който в реалност той се насочва към Беларус и оттова продължава към Москва, демонстрира следствието на " Шпигел ".

Организацията на това бягство включва политически функционер с връзки в руско-либийските връзки, секрети служби и нова идентичност за Марсалек под името на съветския духовник Константин Баязов,

Свещеникът, който външно наподобява на Марсалек, живее в град Липецк, ситуиран сред Москва и Ростов на Дон.

Разследването демонстрира, че рождените дати на Марсалек и Баязов са със напълно дребна разлика, което подсказва, че съветските служби са употребявали тази аналогия за основаването на подправена еднаквост за Марсалек.

През септември 2020 година паспортът на същинския Баязов стопира да бъде употребен, и е преиздаден нов паспорт със фотография на Марсалек, под името на Баязов. В паспортния файл се показва и лице за контакт – Евгения Курочкина, която е обвързвана с съветското вътрешно разузнаване ФСБ. Това разкрива дълбоката връзка на Марсалек с съветските разследващи служби и сложността на интервенциите, в които е забъркан, написа изданието.

Това ли е краят на шпионската история на Ян Марсалек? Не. Марсалек явно търси други способи да се направи потребен на съветските си господари. Още по-крайно. Пътеката води към Англия, пишат проверяващите публицисти в „ Шпигел “.

Именно тук се намесват имената на петимата българи, които бяха арестувани на Острова за шпионаж в интерес на Русия през февруарки 2023 година. Преди дни се оказа, че има и шести обвинен в работа в интерес на Кремъл.

Според правосъден документ сред 30 август 2020 година и 8 февруари 2023 година Ян Марсалек " е заговорничил с обвинените за събиране на информация, която би била директно или индиректно потребна за зложелател и по този метод би навредила на интереса и сигурността на страната ".

Твърди се, че Марсалек е инструктирал вербуваните българи да шпионират хора, които Кремъл не харесва, да ги преследва в цяла Европа – и в последна сметка евентуално да ги отвлече или даже да ги отстрани, написа изданието.

През февруари 2023 година лондонската полиция арестува българските обвинени по съмнение в шпионаж. Открити са подправени паспорти, доста пътувания и към 80 000 чат известия които съгласно прокуратурата са измежду главните доказателства по делото.

Според отчета на английската прокуратура шпионажът е бил част от проекти за похищение или ликвидиране, поръчани от съветските служби.

Твърди се, че точните указания за българите са пристигнали посредством телеграм известия от Марсалек. Плащанията за свършена работа са били или в криптовалута, или в брой посредством медиатор. Как тъкмо английското контраразузнаване е схванало за групата, не е известно.

Твърди се, че следователите са разкрили съоръжение за електронно наблюдаване и 19 подправени документа, в това число прескарти и облекла с надписи от американските телевизионни канали Discovery Channel и National Geographic.

Очевидно някои от обвинените са работили като публицисти в тайните си интервенции.

Водач на групата сътрудници е 46-годишният предприемач Орлин Русев. Чрез него английските следователи евентуално са попаднали по следите на Ян Марсалек, написа " Шпигел ". Двамата са се познавали по линия на Wirecard.

Както се вижда от имейли сред Русев и Марсалек, той евентуално е дал на австриеца особено обезопасени мобилни телефони преди години.

Русев един път написа на Марсалек, че познава китайски снабдител, който е " повече от кадърен " да дава " самостоятелни решения " за смарт телефони и други електронни устройства.

В началото на февруари немските управляващи дадоха ясно да се разбере какъв брой съществено в този момент одобряват заплахата, която съставлява Марсалек.

Ключовият очевидец в процеса против Wirecard, Оливър Беленхаус, беше освободен от предварителния арест след към три години и половина при условия.

Процесът в Лондон против българската шпионска тайфа е плануван да стартира в края на тази година.

Предполагаемият клиент и водач Ян Марсалек най-вероятно няма да бъде на подсъдимата пейка. Той остава в неопределеност, добре прикрит от съветските си бранители, значително незабележим, приключва обширната обява в „ Шпигел “.

.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР