Той е човекът, който мнозина смятат за един от най-опасните

...
Той е човекът, който мнозина смятат за един от най-опасните
Коментари Харесай

Виктор Боут – един от най-големите търговци на оръжие в света

Той е индивидът, който мнозина считат за един от най-опасните на света. За него са говорили министри, представян е пред ОН, обявяван е за интернационално търсене и най-вероятно не сте чували нищо за него. Неговото име е Виктор Анатолиевич Боут, само че в оръжейния бизнес е прочут като „ Трошачът на наказания “. За него не се знае доста, произходът му остава тайнственост и до през днешния ден, като се счита, че е роден в Таджикистан, някъде през 1967 година Причината за липса на данни се крие в множеството подправени паспорти, които въпросният употребява.

Има изказване, че е етнически украинец, съветски жител на Съюз на съветските социалистически републики и най-различни други. Виктор в никакъв случай не визира Таджикистан като негова лична татковина, само че въпреки всичко не може да се избяга от корените. Като всички останали, родени през Студената война, Виктор отбива своята военна работа, по-късно стартира военна кариера, където учи непознати езици. Дипломира се като полиглот и приказва 5 разнообразни езика – британски, португалски, френски, арабски и фарси. Достига ранга на лейтенант в армията като преводач.

Уволнява се през 1991 година и стартира да се занимава с авио превоз. Тъй като огромна част от информацията за господин Боут е основана повече на градски митове, в сравнение с съществени обстоятелства, някои източници показват, че още тогава е работил за разузнаването и е минал руска разследваща стратегия. Някои следи сочат, че е бил в Ангола през 80-те години и е помагал на националната освободителна войска, там научава и други африкански езици като зулу.

И до момента в който минава епохата на братството и равенството, на рожбите на руската дружба и други клишета, отвореният капитализъм дава шансове на Виктор не просто да се извиси над всички останали, само че и да се трансформира в един от най-търсените хора. Няколко години след колапса на руската фикция, той закупува най-различно военно съоръжение, в това число транспортни самолети. Отваря лична транспортна компания с тях и по-късно стартира да предлага услугите си на най-платежоспособните клиенти.

Един от най-хубавите клиенти е френското държавно управление, ОН, Съединени американски щати и други, като най-често показва, че транспортира замразени пилета или боен личен състав до разнообразни точки. Истината е, че зад този заслон се крие една доста добра остаряла процедура – търговия с оръжие – единственият главен запас, който остава като наследство на Съюз на съветските социалистически републики. За малко време съумява да достави оръжие на Ангола, Либерия, Сиера Леоне и Конго.

През 90-те години постоянно минава и около Афганистан, само че постоянно е отричал да е продавал оръжие на Осама бин Ладен. Самият Ахмад Шах Масуд споделя, че самолетите на руснака транспортират малокалибрено оръжие и боеприпаси в Афганистан. По-късно тази версия се удостоверява и от Централно разузнавателно управление на САЩ. През 2000 година се случва и предстоящото, България, като един от огромните производители във военната промишленост, стартира да издава документи на съществени количества оръжие.

ОН демонстрира, че практиката е била известна за интервала от 1996 до 1998 година и по-късно следите се покриват. Оръжието, както споделят множеството източници, отива непосредствено към африканската република Того, превозено с компанията на Боут. Въпросният търговец лети от Бургас до Африка и няма никакви проблеми да въоръжава тези, които желаят да получат нужното оръжие. През 90-те години има задоволително очевидци, които показват и какъв брой тъкмо оръжие отива в Заир, Либерия и други страни, където гражданската война занапред се развихря.

Смята се, че към края на 90-те години е отпътувал за Босна и е подпомагал хората там, по време на рецесията на Милошевич и офанзивите на НАТО. Един от най-големите удари в Босна е доставката на повече от 200 хиляди автомата, които по-късно ще заминат за Ирак. През 2001 година следствие демонстрира, че Виктор постоянно лети от Москва до Афганистан и дава оръжие на талибански бунтовници. В телевизионно изявление за New York Times излиза наяве, че Боут се майтапи със своя бизнес и постоянно изяснява, че след 11 септември е втори по-важност за Съединени американски щати след Осама. В най-хубавият си интервал, Виктор разполага с към 60 самолета и личен състав от близо 300 души.

Бизнесът се разраства, а с това стартира и търговията на ракети земя-въздух, които се продават на Кения и по-късно стигат до границите на Израел, с цел да се обстрелват пътнически самолети. Виктор познава доста добре тайните и тънкостите на фракции като Хизбола, въпреки и той самият да твърди, че по време на срещата се е намирал в Москва. След рухването на Кадафи, неговият началник на разузнаването ще признае, че огромна част от оръжията на Либия идват непосредствено от Боут, който имал много добър пазар и доходи. Виктор има много клиенти и то във всяка една гореща точка по света, само че не забравяйте, че единствено Съединени американски щати през контрактори заплаща към 60 милиона $ за доставка на оръжия в Ирак.

Когато идва време за обвинявания и търсене на сметка, множеството разследващи организации стигат до заключението, че съвсем е невероятно да се локализира един от най-големите търговци на оръжие. Причината е, че е живял в Белгия, Ливан, Руанда, Южна Африка, Сирия, Обединените Арабски Емирства и още доста други. В Централната Африканска Република даже не изискват да се яви в правосъдната зала, а го осъждат задочно за подправяне на документи.

Интерпол го търси за пране на пари и тогава идват по-интересните закони, които замразяват сметката по обвиняване за пране на пари, търговия или превозване на оръжие и минерали. Виктор не се тормози от това и години по-късно излиза наяве, че просто е имал кухи сметки, в които да оставя някакви следи, само че не и да остане подвластен от пари. Виктор разполага с двойници които употребява за разнообразни срещи и с разнообразни диктатори. Това прави неговото залавяне още по-трудно и съвсем невероятно.

С много старания и гонене, Виктор Боут е екстрадиран от Тайланд и изпратен непосредствено в Съединени американски щати, макар митингите на Съединени американски щати.

Боут е съден за пране на пари, незаконно пазаруване на самолети, скрит план за ликвидиране на американски бойци, интрига за ликвидиране на американски офицери, машинация с преводи и доста други. Неговата присъда е 25 години в затвор и допълват с още една присъда – търговия на оръжие и даването им на терористи. От задържането му в пандиза до 2022 година Русия търси способи за освобождение на Виктор Боут, като последното се случва посредством замяна на пандизчии.

През юли, предходната година, Русия се съгласява да замени Бритни Грайнър – баскетболистка от НБА за Виктор Боут. Размяната се случва на 8-ми декември. На този стадий е ясно, че Виктор е свободен, само че няма никаква информация какво прави той за Руската федерация, откакто поддържа незабавно политиката на Путин, както и експанзията в Украйна.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР