Той е артистът, който успява да съчетае класическа, народно-унгарска и

...
Той е артистът, който успява да съчетае класическа, народно-унгарска и
Коментари Харесай

Хаваши – хармонията между класика и рок

Той е актьорът, който съумява да съчетае класическа, народно-унгарска и рок музика и ги трансформира в безспорна естетика. Прочутият маджарски пианист идва в България с два грандиозни концерта HAVASI Symphonic Concert Show – на 12 ноември, от 16:30 и от 20:00 ч., в зала 1 на НДК. Остават последни билети за концерта му от 16:30 ч., този от 20:00 е изцяло разпродаден.

Балаш Хаваши свири от 4-годишен на пиано и приключва Музикалната академия „ Ференц Лист ” в Будапеща. Още като студент печели първа премия за пианисти на Фондация MAHA – Европа. А по-късно цялостни най-престижните зали по целия свят като Карнеги Хол в Ню Йорк, Барбикан център в Лондони Операта в Сидни.

Експериментира, като смесва обичайната унгарска музика с класическа музика и някои от жанровете на известния рок. „ Преминал съм цели 20 години през унгарското обучение по класическа музика, което е световноизвестно. Но усещах, че ми липсва нещо. Мога да изсвиря страстите на огромните композитори – Лист, Шопен, само че къде съм аз, къде са моите страсти ”, споделя Хаваши в изявление за bTV.



В представленията си Хаваши комбинира обичайни национални принадлежности със симфонични звуци, вземат участие прелестни национални музиканти – вокали и инструменталисти. Но и рок музиканти…

„ През целия ми живот унгарската национална музика ми е била доста близка ”, споделя той. „ Където и да отидем по света – Съединени американски щати, България, Лондон – хората ни схващат, приближават се до нашата музика и просвета. Което вършим е ненапълно реклама на унгарската просвета по света и това е значимо за дребна страна като нашата. Хората би трябвало да схванат, че даже на картата страната да е дребна, културата може да е огромна ”, споделя унгарецът.

Хаваши живее в Унгария и обичаната му Будапеща е тази от 18 век. с дребните улички и старите кафенета. Има дребна лодка на езерото Балатон, с която плава през лятото. „ Дори да съм в Маями или на някое екзотично място, сърцето ми отново е с дребната лодка на Балатон ”, споделя той.



В София Хаваши ще извърши някои от новите си композиции, включени в последния му албум, който следва да излезе. Експериментира, като за първи път съчетава синтезатори със симфонична музика, рок барабани и цигулки. Нарекъл е частите „ Метаморфози ”, тъй като би трябвало да се променяме и да станем по-добри версии на самите себе си, споделя той. „ Нямам самообладание да видя реакцията на българската аудитория! ”, споделя музикантът.

Последните билети за концерта в 16:30 ч. на 12 ноември се продават в системата на Eventim.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР