Той бе породен от рязкото повишение на цените на енергията

...
Той бе породен от рязкото повишение на цените на енергията
Коментари Харесай

Какво правят правителствата по света, за да облекчат инфлационния натиск

Той бе подбуден от внезапното покачване на цените на силата и стоките като цяло

Прекъсванията на световните вериги на доставки, породени от пандемията, последвани от съветската инвазия в Украйна, покачиха внезапно цените на силата и стоките като цяло. В отговор държавните управления от целия свят започнаха серия от ограничения, с цел да облекчат инфлационния напън.

Ройтерс обобщава къде какво се прави в помощ на семействата и компаниите, предава Българска телеграфна агенция.

Европа

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз договориха таван от 180 евро на цената на газа, която ще влиза в действие при избрани условия.

Англия показа смекчена версия на съществуващия таван на цените на силата и разгласи, че ще увеличи пенсиите и обществените надбавки в унисон с инфлацията.

Долната камара на Народното събрание в Германия одобри закон за пределни цени на силата и газа за семействата и индустрията от януари на стойност 100 милиарда евро. Берлин одобри да национализира вносителите на газ " Унипер " (Uniper) и " Зефе " (Sefe).

Властите в Испания утвърдиха облекчения по ипотеките на над 1 милион уязвими семейства.

Италия възнамерява да похарчи към 21 милиарда евро през идната година за облекчение на високите енергийни сметки.

Полша постанова от началото на 2023 година пределни цени на тока за дребния бизнес, семействата и лечебните заведения, а в хода на годината ще повиши минималната заплата два пъти.

Португалия лимитира растежа на контролираната цена на електричеството през идната година до 3,3 на 100 за към 1 милион семейства и дребни бизнеси.

От януари Румъния покачва отпусканите от страната пенсии с 12,5 на 100.

От началото на идната година Словакия постанова таван на цената на силата за семействата.

Правителството и частните работодатели в Унгария договориха повишение на минималната работна заплата в страната с 16 на 100 от януари 2023 година

Франция национализира енергийната компания Е Де Еф (EDF). Париж поставя таван на покачването на цените на силата и газа за семействата до 15 на 100 за 2023 година и разгласи, че ще подкрепя изпитващите проблеми дребни и междинни компании.

Хърватия постанова пределни цени на тока до март.

Правителството в Чехия контракти пределни цени на електричеството и природния газ за огромните компании до равнищата на цените за семействата и дребните компании.

Северна и Южна Америка

Аржентина покачва от януари долната граница на подоходните налози. Правителството се контракти с главните петролни компании за таван на цените на горивата и подписа договорка със супермаркетите и доставчиците за заледяване или контролиране на цените на 1500 продукта.

Сенатът в Бразилия утвърди тавана на държавните разноски, като даде опция на администрацията на бъдещия президент на страната да удължи обществените заплащания в помощ на за бедните фамилии. Петролният колос " Петробраз " (Petrobras) неколкократно през годината понижи цените на горивата.

Президентът на Еквадор разпореди повишаване на минималната работна заплата с 6 на 100 от 2023 година

Канада оказва поддръжка на хората с ниски приходи и предлага облекчения на студентските задължения.

Колумбия увеличи минималната работна заплата в страната с 16 % от началото на 2023 година

От началото на 2023 година Мексико ще увеличи минималната заплата с 20 на 100.

Правителството на Съединени американски щати през ноември разгласи ограничения за понижаване на енергийните сметки на семействата. През август администрацията на президента Джо Байдън показа Закон за понижаване на инфлацията на стойност 430 милиарда $.

Азия и Океания

Парламентът на Австралия одобри закон за налагане на таван на цената на природния газ за една година и обезпечаване на 1,5 милиарда австралийски $ (1,01 американски) за помощи за семействата и дребния бизнес.

Индия ще даде на мелничари и производители на бисквити 2-3 милиона тона пшеница в опит да понижи растежа на цените. През септември страната ограничи износа на ориз, с цел да понижи цените.

Тайланд удължи намаляването на акциза върху дизела до 20 януари.

Президентът на Филипините утвърди предлагането на министерството на стопанската система за удължение на ниските налози върху ориза и други хранителни артикули до края на идната година.

Япония заделя 200 милиарда $ за дотации за електричество и горива.

Правителството на Индонезия през септември подреди на шефовете на провинции в страната да лимитират инфлацията на храните до 5 на 100.

Африка и Близкия изток

Ботсвана през юли понижи с 2 на 100 Данък добавена стойност за период от шест месеца.

Египет сътвори специфична комисия със задача да наложи " обективни цени " на 10-15 стратегически продукта. През октомври държавното управление увеличи минималната заплата на чиновниците в държавния бранш с 11 на 100 и удължи до юни 2023 година замразяването на цените за тока за семействата.

Председателят на парламентарната финансова комисия в Израел внесе проектозакон, ограничителен опциите на банките да повишават лихвите по ипотеките, откакто централната банка увеличи главните лихви.

Саудитска Арабия и ОАЕ през юли покачиха обществените разноски.

Правителството в Тунис през септември подписа съглашение с главните синдикати за повишаване на минималната заплата и на заплатите на държавните чиновници.

Турция повиши минималната заплата с 30 на 100 през юли, откакто в края на 2021 година я беше вдигнала с 50 на 100.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР