Той бе категоричен, че България поема председателството в труден момент:

...
Той бе категоричен, че България поема председателството в труден момент:
Коментари Харесай

Честито! България Застана Начело На Ес!


Той бе безапелационен, че България поема председателството в сложен миг: " Миграцията и тероризмът изискват разговор с огромните съседи на Съюза ".

" В едно съм уверен. Когато проблемите засягат всички ни ни трябват разбираема тирада, ново самочувствие, доверие и надмогване на егоизма ", сподели още президентът.

Ето го и цялото слово на президента Румен Радев:

" От първи януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, само че от 13 века България е югоизточната врата на континента. Това е скъпо заплатен исторически опит. На Балканите знаем добре, че от разделянето покълват нещастия. Европа е прекомерно огромна, с цел да бъде монолитна, само че прекомерно дребна, с цел да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „ Съединението прави силата “. България има изпитан във времето модел на добросъжителство сред религиите. Ние сме родината на кирилицата, която е мост към Изтока. България, която през днешния ден догонва развитите страни в съюза, преди време избави своите евреи през най-мрачните години за континента. Това ме кара да имам вяра, че доста сме дали и доста можем да дадем на нашето европейско семейство. Поемаме председателството в сложен за съюза миг. Глобалната неустановеност трансформира европейската защита в императив. Миграцията и тероризмът изискват деен разговор с огромните съседи на съюза. Конкурентоспособността не трябва да се реализира посредством орязване на обществени права, а посредством прозорливи вложения в образованието и високите технологии. В едно съм уверен - когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните старания. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема тирада, опростени процедури, взаимно доверие, ново самочувствие и надмогване на егоизма. Вярвам, че през идващите шест месеца нашите посетители от Европа ще се усещат вкъщи си измежду римските руини и православните църкви на България, изключително тук в София, в която православна черква, католическа катедрала, джамия и синагога се намират на няколко стотин метра една от друга. Това е неповторимо историческо притежание, което ще припомня на всички нас, че Европа не е единствено икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена надълбоко в историята, културата и хуманизма, които не трябва да загърбваме ".
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР