Това заявиха от кабинета на президента на Република Северна Македония

...
Това заявиха от кабинета на президента на Република Северна Македония
Коментари Харесай

Пендаровски призна за френско предложение за спора с България

Това обявиха от кабинета на президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски по отношение на появилата се информация за ново предложение на Франция за решение на разногласието сред София и Скопие.

„ Френската република, като настоящ ръководител на Европейски Съюз разгласи засилен ангажимент за намиране на решения на отворените въпроси в Западните Балкани. Следователно активността на френската дипломация през последните шест месеца, т.е. срещите на политическо и експертно равнище, не са нов опит за пробив, а са изцяло в сходство с заявените цели във връзка с европейското председателство. Целта на всички дейности е да се направи крачка напред в разговора с България преди срещата на върха ЕС-Западни Балкани и Европейския съвет, оповестена за последната седмица на този месец в Брюксел “, се споделя в известие на президентската канцелария, представено от БГНЕС.

По въпроса за включването на българските оферти в преговорната рамка, позицията на Пендаровски е, че във връзка с Република Северна Македония не трябва да се позволява казус и в преговорната рамка да бъдат включени въпроси, които засягат въпросите на идентичността и не са част от европейското законодателство.

„ Преговорната рамка, която Европейски Съюз ще одобри, би трябвало да бъде утвърдена и от нашата страна, след което официално би почнал процесът, който ще докара до начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз “, обявиха от кабинета на македонския президент.

Българският държавен глава Румен Радев отхвърли през днешния ден опцията да взе участие в среща с френския президент Еманюел Макрон и българския министър-председател Кирил Петков в Париж.

„ Няма прогрес по откритите въпроси сред София и Скопие, по тази причина няма условия за моя аудиенция в Париж при президента Макрон. Искам да видя действителни резултати. Оценявам ангажираността и напъните на нашите европейски сътрудници “, съобщи президентът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР