Това заявиха министри от Германия, Франция и Австрия, цитирани от

...
Това заявиха министри от Германия, Франция и Австрия, цитирани от
Коментари Харесай

Париж и Берлин искат радикална промяна на Шенген

Това обявиха министри от Германия, Франция и Австрия, представени от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Страните от Шенгенската зона за свободно придвижване започнаха наново да вкарват граничен надзор през 2015 година, на фона на огромния приток на бежанци и мигранти и серия набези на ислямистки екстремисти.

Мерките, въведени от Германия, Швеция, Дания, Австрия и Норвегия изтичат през ноември.

Берлин съобщи през днешния ден, че ще ги удължи с още шест месеца заради сериозна опасност за вътрешната сигурност или публичната политика ".
При идването си на срещата на министрите на вътрешните работи на Европейски Съюз, немският министър Томас де Мезиер съобщи, че Берлин към момента държи на свободното придвижване, "но сега не можем да минем без инспекции ".

"Причината се крие в напрегната конюнктура в региона на сигурността в Европа, обвързвана с интернационалния тероризъм и към момента незадоволителната отбрана на външните ни граници ", добави той пред медиите в Люксембург.

Застанал до Де Мезиер, френският му сътрудник Жерар Колон също съобщи, че Франция желае да удължи граничния надзор с шест месеца. Париж вкара надзор по границите си, откакто нападатели ислямисти лишиха живота на 130 души в Париж през ноември 2015 година, напомня Ройтерс.

Австрийският вътрешен министър Волфганг Соботка съобщи, че Европа е изложена на нараснал риск и инспекциите са нужни, с цел да може да се наблюдават евентуални нападатели и вербовчици.

Норвегия ще удължи действието на режима на граничен надзор с другите страни от Шенгенската зона, като разгласи период - до май 2018 година.

Норвегия е обезпокоена от опасността от тероризъм в Европа и обстоятелството, че на територията на Шенгенската зона към момента има доста мигранти, чиято идентичност не може да бъде открита по меродавен метод. Затова ще продължим да правим надзор в рамките на Шенген и след 11 ноември, показва в изказване министърът на правораздаването Пер-Вили Амундсен.

Ако почине Шенген, умира Европа

Евентуално прекъсване на свободното придвижване в шенгенското пространство ще се окаже съдбовно за Европа, предизвести на срещата на вътрешните министри еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, представен от Франс прес.

"Споделяме терзанията на някои страни по отношение на сигурността ", добави той пред медиите.

"Но Шенген е жив, и би трябвало да оцелее ", акцентира Аврамопулос, "защото в случай че Шенген почине, ще почине и Европа ", предизвести еврокомисарят.

Промяна на разпоредбите

Няколко европейски страни, отпред с Франция и Германия, желаят смяна на сегашните правила за шенгенското пространство, които съгласно тях са остарели и не дават отговор на непрекъснатата терористична опасност. Те не желаят да се постави завършек на свободното придвижване, само че желаят да могат да връщат по-лесно контрола на границите си и за по-дълъг период от сегашните правила.

Европейска комисия е приела концепцията за промяна на шенгенските правила в тази тенденция, само че не желае да стигне толкоз надалеч, колкото желаят Париж, Берлин, Виена и Копенхаген, отбелязва Агенция Франс Прес.

Европейската комисия предлага оптималният период за възобновяване на граничния надзор да се удължи до една година при положение на закани против сигурността на страната. Ако опасността продължава, оптималният период да се удължи до две години, само че със единодушието на другите страни .

Париж и Берлин желаят да получат по-дълъг период за удължение, само че на първо място оспорват нуждата да получат утвърждението на другите страни.

"Искаме да запазим националния суверенитет по един фундаментален за всяка страна проблем - този за тероризма ", акцентира министър Колон.

На изток са срещу

Няколко страни възразяват срещу удължаването на настоящия надзор, както и срещу вероятността за по-лесното му въвеждане в бъдеще. Те се притесняват, че свободното придвижване в шенгенското, което е значимо достижение на европейската интеграция, може да бъде застрашено и това да докара до тежки стопански последици, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Тези оферти ме натъжават ", съобщи словашкия вътрешен министър Роберт Калиняк и акцентира, че отбраната на Шенген би трябвало да се прави на външните граници, а не на вътрешните.

Полша, Унгария и Словения също са изразили недоволството си на спор сред министрите тази заран, оповестява посланик.

В същото време...

Турските управляващи заловиха над 100 мигранти, които възнамерявали да обхванат незаконно в България и Гърция.

Гръцката полиция пък избави 54 мигранти, открити натъпкани във ван, и арестува двама българи, обвинени, че са част от мрежа за трафик, на които било платено, с цел да прекарат мигрантите през страната.

Ситуацията по островите в Гърция още веднъж е почнала да става взривоопасна, защото управляващите регистрират нов взрив на мигранти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР