Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред БНР.

...
Това заяви заместник-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов пред БНР.
Коментари Харесай

Проданов: Все още не ясно как оръжието е попаднало в затвора

Това съобщи заместник-министърът на правораздаването проф. Николай Проданов пред БНР.

По-късно през днешния ден ще бъдат показани изводите на работната група на ведомството, която проверява бягството на двамата пандизчии от Софийския централен затвор на 3 април. Срокът за инспекцията бе до през вчерашния ден. В късния следобяд работната група е предоставила отчета, който по думите на Проданов, е много обемист.

"Докладът показва механизма, по който е осъществено бягството. Какви са поредните крачки на двамата нарушители, тъй че от спалното помещение да се озоват на независимост. Концентриран е и върху минусите в организацията и върху човешките неточности, които са способствали за това бягство “, изясни Николай Проданов.

По думите инспекцията сочи, че е имало премного правила и на всеки пост е имало директива с правата и отговорностите.

"Вероятно част от отговорностите не са изпълнени, а някои от тях са изпълнени не както би трябвало. Можем да създадем връзка и с неналичието на опит на нашите чиновници, може би с проблеми в подготовката им “, разясни зам.-министърът.

Работната комисия излиза с предложение отговорните чиновници за бягството да бъдат осъдени дисциплинарно.

"Въпросното поделение, което в края на краищата е отговорно за бягството, са все младежи и комисията излиза с предложение по отношение на тези наши чиновници да се заведат дисциплинарни производства ", сподели Николай Проданов.

В отчета от инспекцията са посочени съответни имена на чиновници, които съгласно комисията са позволили неточности в работата си.

Според зам.-министъра обаче, че не трябва да се вършат обществено известни.

"Нека се заведат дисциплинарните производства, да се види съответно кой какво е правил и какво не е. Когато се стигне до някакъв завършек на дисциплинарните производства, бихме могли да оповестим имената “, посочи зам.-министърът.

Той разгласи, че огнестрелното оръжие, употребявано при бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев, е било импортирано в пандиза преди време, само че комисията към момента не открила по какъв начин е станало това.

"От самото начало бях запазен дали ще можем да установим метода, по който е проникнало оръжието на територията на пандиза в подобен къс период, с ресурсите на комисията. За страдание, към момента нямаме изясненост ", сподели зам.- министърът на правораздаването.

Според него за прочут интервал оръжието е било укривано някъде. В последния миг, в деня на бягството очевидно е било в спалното помещение.

Той изясни, че в по-голямата част от Централния Софийски затвор има наблюдаване, само че в килиите няма.

По отношение на ножа, с който е бил въоръжен един от избягалите пандизчии, зам.-министърът разяснява, че разновидностите за придобиването му са още по- многочислени.

"Едно хладно оръжие може да се създаде. До момента не сме наясно дали ножът е заводски или самоделка “, сподели още Николай Проданов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР