Това заяви вчера ръководителят на Върховния комисариат на ООН за

...
Това заяви вчера ръководителят на Върховния комисариат на ООН за
Коментари Харесай

Бежанците се увеличават експлозивно

Това съобщи през вчерашния ден ръководителят на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците (ВКБООН) Филипо Гранди, представен ДПА и Българска телеграфна агенция.

Причина за този скок е западащата дарба на международната общественост да предотвратява, овладява и взема решение споровете, сподели Гранди пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Само пагубния спор в Сирия принуди 11 милиона души да изоставен дома си, а Сирия и Ирак през днешния ден съставляват една четвърт от наложително разселените хора по света, означи той.

Гранди цитира и рецесията в Мианма, вследствие на която над 500 000 мюсюлмани от етноса рохинга потърсиха леговище в прилежащ Бангладеш, като ярка илюстрация какво се случва, когато не се прави нужното за премахване на аргументите за спора и насилието.

Светът разчита на Съвета за сигурност до възвърне сигурността, да взема решение спорове и да гради мир. Пренебрегваните локални рецесии набират мощ и се трансформират в транснационални с още по-широки последствия. Фокусираме се върху краткосрочни ползи, вместо върху дълготрайната групова непоклатимост. Изгубихме ли способността си да реализираме мир?, запита Гранди.

Милиони без поданство


Най-малко три милиона души по света нямат поданство, което ги лишава от идентичност, от права и в доста случаи не им разрешава да работят, заяви през днешния ден Върховният комисариат на Организация на обединените нации за бежанците, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Мюсюлманският етнос рохинга в обитаемата най-вече с будисти азиатска страна Мианма е най-многолюдното малцинство, чиито представители са без поданство.
Други такива групи са сирийските кюрди, ромите в Македония, общността карана в Мадагаскар и пемба в Кения.

В отчета на организацията се насочва апел към държавните управления да уредят този проблем до 2024 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР