Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Димитър Ганев от

...
Това заяви в интервю за ФрогНюз политологът Димитър Ганев от
Коментари Харесай

Димитър Ганев за ФрогНюз: На балотажа Григорова може да увеличи г...

Това съобщи в изявление за ФрогНюз политологът Димитър Ганев от " Тренд ". Вижте и цялото изявление:

 

Г-н Ганев, изненадващи или по-скоро предстоящи са резултатите след първия тур?

Възпроизведе се някаква картина, която ние познаваме на национално равнище. А точно - двете огромни партии, които са преобладаващи в националния политически развой, имам поради ПП-ДБ и ГЕРБ, остават най-големите политически субекти в страната. Това не би трябвало да ни изненадва. Това, което може би прави усещане, е по-слабото показване на " Възраждане " - от това, което сме привикнали да следим като национални резултати на " Възраждане " от последните няколко месеца. Т.е. няма някакъв растеж, пробив, някакво завземане на локалната власт в общинските препоръки от страна на " Възраждане ".

 

Това, което също прави усещане е, че макар слабата известност на държавното управление (по последни наши данни сред 20 и 25% от българите имат позитивна оценка към работата на този кабинет) се вижда, че това болшинство няма опция. Защото нито " Възраждане " реализираха някакъв кой знае какъв брой сериозен резултат, нито при някоя от другите опозиционни партии се вижда някакъв растеж - нито при Българска социалистическа партия, нито при Има Такъв Народ. Аз персонално не бих споделил, че има основна изненада във връзка с националната картина. По-скоро има някакви изненади на обособени места. Някакви неща вършат усещане на обособени места. Такъв вид за мен изненада е сривът на двете огромни партии - имам поради ПП-ДБ и ГЕРБ - в столицата. Защото през април ПП-ДБ имаше 190 хиляди гласа, в този момент дружно със " Спаси София " имат 120 хиляди гласа. ГЕРБ през април имаше 120 хиляди гласа в столицата, в този момент има под 70 хиляди Тук приказваме в действителност за срив, и това съгласно мен е същинската изненада. Много е забавно да забележим какви са аргументите. За мен част от тях са свързани с претендентите - те просто не бяха задоволително безапелационни.

Ниската изборна интензивност на какво се дължи съгласно Вас?

Избирателната интензивност в народен проект е по-висока на тези локални избори, в сравнение с последните парламентарни избори. Това е обикновено, защото локалните избори постоянно имат спомагателен фактор, който може да стимулира хората. А точно това е мажоритарният избор за кмет. Т.е. с изключение на партийният избор, който правиш с листи, имаш спомагателен мотивиращ фактор - да гласуваш за кмет, който примерно харесваш. Или в противен случай - гласуваш за кмет, тъй като искаш да накажеш този кмет, който не харесваш. В този смисъл, за мен не е учудващо, че има по-висока изборна интензивност от последните парламентарни избори. Това има своето пояснение. Не приказваме за някаква рекордно ниска интензивност. Но като цяло, да, интензивността на тези локални избори е по-ниска, в сравнение с предходните локални избори през 2019 година Тук обяснението на този феномен е обвързвано с обстоятелството, че ние се намираме на практика в 6-ти следващи избори в границите на 2 години. Те започнаха още от 2021 година пролетта и до момента, това е шести избор. Има насъбрана изборна отмалялост, несъмнено. На хората им писна от избори. И по тази причина на тези избори интензивността е по-ниска, в сравнение с последните локални.

Как си обяснявате релативно слабия резултат на Антон Хекимян? Можем ли да си разбираем неговите резултати с това, че кандидатурата му беше оповестена в последния миг?

Очевидно ГЕРБ търсиха човек, който е външен на партията. Те очевидно в щаба са правили в полза на истината рационален и стратегически верен разбор, както Българска социалистическа партия, апропо, по този начин и ПП-ДБ, че изборът на София евентуално ще се реши на втори тур. А на втори тур би трябвало да имаш човек, който да може да притегля по-голям електорален капацитет. Винаги по принцип в такива обстановки външните хора, които са известни, и които са известни със своите действия отвън политиката, на доктрина може да притеглят по-голям електорален капацитет. Затова и се заложи на Васил Терзиев като външен човек, и на Григорова, и на Антон Хекимян. Рискът тук е партията да не схване претендента като собствен. И тук съгласно мен при Антон Хекимян поради дребното време, което той имаше в акцията, той не можа да бъде припознат от партията като собствен. И това евентуално докара до този по-нисък резултат. Имам поради по-нисък резултат от позиция на това, че огромна част от ГЕРБ, които гласоподаваха през април, не излязоха да гласоподават в този момент през октомври. Иначе, тези от ГЕРБ, които са излезли и са дали своят вот, общо взето, са го припознали. Въпросът е, че доста от тях не са излезли.

Какво да чакаме на балотажа в неделя? Как ще се разпределят гласовете от другите партии?

Можем да чакаме на балотажа да има много по-голям растеж при Григорова, в сравнение с при Терзиев. Но пък Терзиев има много солидна преднина на първи тур. Защо Григорова има по-голям капацитет за растеж? Защото, първо, през днешния ден Има Такъв Народ поддържаха публично Григорова. " Възраждане " сигурно ще разпознаят в доста по-голяма степен Григорова като близка до техните политически визии, в сравнение с Васил Терзиев. Най-малкото, огромна част от тези, които са дали своят вот за " Възраждане " през април, в този момент са подкрепили Григорова. Затова е и толкоз невисок резултатът на " Възраждане " в София. И трето, през вчерашния ден Борисов на процедура поддържа Григорова. Да, не го сподели директно, само че, че се избира " държавна благосъстоятелност пред държавна сигурност " мисля, че е задоволително явен намек.

 

В този смисъл, от по-големите електорати, които останаха непредставени на втория тур, в действителност възможностите са на страната на Григорова, тя да вземе по-голямата част от тях. Може би единствено електоратът на Вили Лилков ще има по-различно държание. Но не би трябвало да забравяме едно - тези електорати, които гласоподаваха на първия тур, те няма да излязат в тяхната целокупност да гласоподават на втори тур. Т.е. по-малко хора от тях ще излязат да гласоподават изобщо. И в този смисъл, основно е изобщо какъв брой от тях ще излязат да поддържат някой от претендентите, тъй като, в случай че гласуването е всеобщо, в случай че има висока изборна интензивност, възможностите ще са на страната на Григорова. Ако по-логичното стане, да излязат по-малко хора, то преднината на Васил Терзиев от първия тур може да се окаже решаваща за успеха му.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи през вчерашния ден, че приканва всички да се обединят против ГЕРБ. По думите й злото в България е режимът на ГЕРБ, който мачка хората и ги държи в боязън и зависимости. Как бихте коментирали това изявление?

При Корнелия Нинова терзанието от Ваня Григорова да завоюва е много съществено, тъй като в случай че Ваня Григорова завоюва изборите в София, автоматизирано това ще я трансформира в новия водач в лявото пространство. Да, тя може да не е номинално водач, не е наложително да става ръководител на някоя партия или да взима управлението в Българска социалистическа партия, а просто всички в лявото ще слушат Ваня Григорова и на никой няма да му е забавно какво споделя Корнелия Нинова. Това, което е направила Нинова, е учебник за това по какъв начин можеш да дистанцираш ГЕРБ от претендента на Българска социалистическа партия. Ако играеш тактически вярно и искаш да спечелиш мача, това, което сигурно ще правиш в тази една седмица, е да гледаш да не обидиш гласоподавателите на ГЕРБ. Защото те по този начин или другояче сега са стимулирани от своя водач да дадат своя глас за Григорова. И това, което прави Корнелия Нинова, е само да ги дистанцира от нея. Защото Корнелия Нинова няма никакъв интерес Ваня Григорова да завоюва тези избори.

Има ли съгласно Вас заплаха от предварителни парламентарни избори?

Не, не считам. Какъвто и да е резултатът. По една доста елементарна причина - и резултатите на локалните избори напълно ясно демонстрираха, че това болшинство е общо взето безалтернативно. Ако има предварителни парламентарни избори в този момент, ще се възпроизведат сходни резултати. Да, несъмнено, с дребни разлики. Но държавното управление отново би трябвало да бъде от политически същия темперамент. Имам поради обединения сред тези обединения, които сега поддържат кабинета. Не виждам никакъв интерес на която и да е от обединенията сега да събарят тази настройка.

 

Интервю на Георги Камарашев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР