. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по

...
. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по
Коментари Харесай

Локдаун не отлага, а дава време за решение на проблемите

. Това съобщи служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров по време на среща на служебното държавно управление с президента Румен Радев за справяне на рецесията, подбудена от COVID-19. Срещата се организира през вчерашния ден, 24 октомври.

Ако сте извънземен и падате в този момент на Земята, като по (не)щастие ви се е паднало да уцелите територията, наречена България, единствено това изречение на доктор Кацаров ще е задоволително, с цел да ви се обясни какъв е потенциалът да бъде решена актуалната коронавирусна рецесия. С една дума – никакъв.

От досегашния опит с пандемията COVID-19 е пределно ясно, че ефикасният локдаун стопира разпространяването на болестта. Още в края на 2020 година и началото на 2021 година, в две от най-реномираните научни издания в света – и, бяха оповестени специфични материали по отношение на ограниченията да бъде спряна пандемична вълна на COVID-19, в това число проучване на над 6000 приложени ограничения в целия свят, преди да има ваксини. И познайте кои са най-ефективните – ограничение на събиранията на хора на едно място до най-много 10 души, затваряне на учебните заведения и детските градини плюс непоколебим граничен надзор, с който да бъде лимитирано внасяне на болест. Всъщност, мярката " народен локдаун " е чак на пето място съгласно профилираната обява на Nature (линкът по-горе) – преди този момент е даже обезпечаването на оптималната отбрана като дрехи за медиците и ограничението на пътуванията сред разнообразни обитаеми места, а под " народен локдаун " се схваща американският вид – хората да си стоят у дома.
 Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни Стойчо Кацаров: Ескалацията е въпрос на 10-15 дни
Най-лошият сюжет е привършване на потенциала на лечебните заведения. Всичко е въпрос на 10-15 дни и в случай че не пречупим вълната, ще имаме голям п...

В България обаче разбирането за локдаун и използването включва точно прекъсването на работата на учебните заведения и сериозното ограничение на достъпа до места като заведения и търговски центрове. Това са едни от най-ефективните ограничения и според цитираните профилирани публикации.

С едно огромно конкретизиране – АКО НЯМА непосредствено оръжие против болестта т.е. ваксини. И тук към този момент личи немощта на българските политици.

Ваксини против ковид в България има от началото на 2021 година. Какво обаче няма – нямаше огромна тактика, благодарение на която оръжието да бъде употребявано. Информационната акция беше единствено един от детайлите на такава тактика – други следваше да бъдат блокиране на източниците на подправена информация, които тровят публичното схващане и пунктуалната почтеност от страна на страната за всеки подробност във връзка с имунизациите. Например – това, че те не са стерилизиращи и че даже всеки българин да бъде имунизиран, вирусът няма да изчезне – ще бъде обаче мощно стеснен броят на хората, отиващи в болница и тези, които умират, а това е най-важното! А от осведомителна позиция още по-важното щеше да е да бъде повтаряно, че науката още не знае всички отговори и натрупването на ново и ново познание значи и смяна на тактиката. Но че имунизациите работят, въпреки и не толкоз, колкото си мечтаехме, признават даже хора с известност на " антиваксъри " (твърде опростенческо) като проф. Андрей Чорбанов и доцент Атанас Мангъров. Само вижте!

Към момента ситуацията е следното – в случай че има доста имунизирани, лечебните заведения не се препълват и няма потребност от локдауни. Заразата отново върви, тъй като имунизациите не са задоволително стерилизиращи – има оценки, че за разновидността Делта би трябвало най-малко 95% от хората да имат имунитет, който не разрешава въобще да се заразят, което не е постижимо с тези ваксини. Науката обаче не спи и непрекъснато работи – до момента в който стигне до друго решение, кой ще е толкоз малоумен, че да се откаже от извоюваното с тези ваксини време, с цел да може научният напредък да се трансформира в практическа помощ за всички? И кой ще е толкоз малоумен, че да не се възползва да имунизира всеобщо, когато си обезпечи време с локдаун и употребява времето на затихване на вируса? Отговорът го видяхме и го виждаме всеки ден!
 Прогноза: Ако лъжем ограниченията, доста време ще имаме плато от доста инфектирани Прогноза: Ако лъжем ограниченията, доста време ще имаме плато от доста инфектирани
Има заплаха да влезем в обстановка, при която да стигнем едно високо плато от заразяващи се и разболяващи се от COVID-19 и да го задържи...

Локдаунът дава време да задействаш по-силни оръжия, да ваксинираш бързо и доста, с цел да изградиш щит против най-страшното от болестта - болница и гибел, и оказва помощ да се пречупи огромната болест, само че ум не налива. Ако една страна не може да употребява всички принадлежности, които има разполагаем, с цел да наложи избран публичен курс, значи не коства и пукната пара. Дотук в България видяхме по какъв начин и едните ръководещи (Бойко Борисов, ГЕРБ и Патриотите), и другите (Радев и компания) направиха едно и също с коронакризата, когато поеха властта – изпуснаха я тотално от надзор през есента. Затова в този момент мрат хора и ще мрат още доста, до момента в който счупим кривата на следващата вълна. Защото смъртността при COVID-19 се движи почти 14 дни обратно и отразява това, което е станало като регистрирани разболели се 14 дни по-рано - преди избран брой от тези инфектирани да умрат, с цел да се появят в статистиката, те минават през преболедуване т.е. лишава време да умрат и другите да видят резултата.

Изводът е явен – оръжието против COVID-19 към този момент са тези ваксини. Докато не се появят други оръжия, би трябвало да ги използваме и да сме наясно, че ще работят по-добре, когато повече хора са имунизирани за допустимо най-кратко време – тъй като имунитетът избледнява с времето, което се отнася и за имунитета на преболедувалите, само че с имунизациите най-малко не рискуваш да си докараш спомагателните проблеми, които идват с COVID-19 много постоянно – за сърцето, дробовете, бъбреците, мозъка. Или казано по различен метод – цената на естествения имунитет е по-тежка и не знаеш на теб ли ще се падне. Който не желае да се въоръжава и който не може да убеди народа си да се въоръжи – октомври-ноември 2020, октомври-ноември 2021, октомври-ноември 2022, октомври-ноември 2023, октомври-ноември – 2024 и така нататък, и така нататък

Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР