Това заяви регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушване

...
Това заяви регионалният министър Андрей Цеков по време на изслушване
Коментари Харесай

Цеков: Не може да има злоупотреби с оценките за саниране. Правят ...

Това съобщи районният министър Андрей Цеков по време на чуване в Народното събрание. 

 

Цеков дава отговор на въпросите на депутати за процеса по саниране на постройките в страната. Изслушването е по предложение на Българска социалистическа партия, предават от Българска телеграфна агенция. 

Той отхвърли да има опция за злонамерено манипулиране на документите в отрасловите институции.

 

Проблемът е много по-дълбок, той е обществен, обвързван е с дефицита на средства въобще в страната за цялостно възобновяване на целия частен жилищен фонд, планиран преди 1999 година, стана ясно от думите на Цеков. В средата на месеца той сигнализира, че средствата за саниране няма да стигнат за всички.

 

, че на всяка една постройка се прави енергийно проучване от сертифицирани специалисти. Въз основа на него се издава енергиен документ.

Максималният брой точки, който здание може да получи, е 140. Предвид се взимат разнообразни индикатори – какво е потреблението на сила все още, какво би било, в случай че постройката бъде санирана, какви са нездравословните излъчвания, които се отделят и прочие

Цеков съобщи, че съгласно негова оценка към 5500 многофамилни жилищни здания се нуждаят от саниране. Той добави, че от тях 2100 са санирани по националната стратегия. 

 

“В момента по стадий I ще предоставим средства за 756 здания, стадий II, който започва и който би трябвало да завърши на 29 октомври ще подсигури още 282 милиона, въпреки и с 20 % самофинансиране, той ще обезпечи средства за още към 200 здания ”, уточни Цеков.

 

Министерство на регионалното развитие разполага с целеви средства за саниране по Програмата за развиване на районите в размер на още 409 милиона лв., които ще бъдат оповестени като процедури и предоставени на жителите в границите на актуалната година, стана ясно още от думите на министъра.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР