Това заяви пред По света и у нас Джино Корсини

...
Това заяви пред По света и у нас Джино Корсини
Коментари Харесай

”Имаше огромна палатка. Помислих си: О, някой е убит? Ужасно!”: Проговориха съседи на задържаните за шпион...

Това съобщи пред " По света и у нас " Джино Корсини - притежател на ресторант в съседство с мястото, където Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са живели в Хароу. Те двамата, както и Орлин Русев, остават в ареста, против тях са повдигнати обвинявания в нелегално владеене на подправени документи.

 

Джино Корсини живее от 25 години в градчето Хароу. Разказва ни, че Катрин Иванова и Бисер Джамбазов постоянно са ходили в ресторанта му.

 

" Когато за първи път видях фотографията им по медиите си помислих - чакай малко, познавам този мъж и тази жена! Пратих фотографията им на моя готвач, който сега е на отмора и той също си ги спомни и сподели, че са поръчвали постоянно две огромни закуски заран. Идваха с доста елементарни облекла - чехли, къси панталони - по това личеше, че са локални ", съобщи Симон Корсини - притежател на ресторант в Хароу.

 

Джино е шокиран от изявленията, че двойката е обвинена в шпионаж.

 

" В началото бях единственият италианец в региона, а в този момент има румънци, албанци, българи, испанци, италианци. Кварталът е мултикултурен, само че тези двамата се вписваха идеално в общността ", съобщи Симон Корсини.

 

Спомня си за интервенцията на лондонската полиция през февруари:

 

" Не съм видял арестите. Имаше полиция на улицата тогава. Полицаите идваха заран и сядаха при нас за закуска. Постепенно се разговорихме и ги попитахме за какво са тук всеки ден, само че те дадоха отговор, че не могат да разкриват оперативна информация. Останаха две седмици. Един ден ги видяхме да влизат в жилищата на постройката вляво от нас и това беше. И през вчерашния ден -6 месеца по-късно - пристигнаха кореспонденти да ни разпитват дали познаваме тази двойка. Така всички ние разбрахме едвам през вчерашния ден за какво тази полиция е била тук ".

 

Британските медии разкриват още детайлности. " Шпиони на Путин, задържани във Англия ", " Задържаха съветски шпиони от мрежата " Нортхолт ", " Българи са обвинени в шпионаж в интерес на Русия " и " Шпионинът, който живее в съседство ".

 

Така звучат заглавията на съвсем всички английски медии през днешния ден.

 

Според " Таймс " българите са се представяли и за публицисти, открити са подправени прескарти и облекло, благодарение на които те са се представяли за чиновници на два известни американски телевизионни канала за документалистика.

 

Изданието цитира свои източници от Скотланд Ярд, съгласно които дегизирани като ефирен екип, тримата са събирали информация на разнообразни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.

 

В дома на Катрин Иванова и Бисер Джамбазов в Хароу са открити 19 подправени паспорта от близо 10 страни.

 

За " мозък " на интервенцията се показва 45-годишният Русев. Съседка на българина, който е живял в Грейт Ярмът споделя за полицейската интервенция там преди 6 месеца.

 

" Имаше голяма палатка. Помислих си: О, някой е погубен? Ужасно! Постоянно пристигаха и си тръгваха хора. Цивилни служители на реда. Всички бяха с черни маски ".

 

При обиска в къщата са открити средства за направа на подправени документи за идентичност. Мястото е единствено на километър от военновъздушната база Нортхолт - летището, което постоянно се употребява от английските министри, задгранични делегации и членове на английското кралско семейство.

 

Според някогашен офицер от МИ-5, българите евентуално са били част от " мрежа за поддръжка " в съответната незаконна скица, към която имат възможна съпричастност, само че не са били основни фигури.

 

" Обикновено случаите, за които чуваме в медиите включват професионални чиновници от разузнаването, които са изпратени и работят под дипломатическо прикритие, в посолство или комерсиална делегация или нещо сходно.

 

Ако ги разкрият, те имат дипломатически имунитет. Така че те безшумно биват изгонвани от Обединеното кралство и не са преследвани. Но в този случай наподобява имаме трима оперативни чиновници на доста ниско равнище. Обвиненията са доста съответни, отнасят се единствено до подправени документи за идентичност. Така че, на доктрина, те може да са работили като мрежа за поддръжка, предоставяйки неща на други, които може да са работили в разузнаването ", съобщи Ани Машон, някогашен офицер от английското разузнаване МИ-5.

 

Очаква се делото против тримата българи да стартира през януари. Според английските закони, в случай че бъдат наказани, могат да получат до 10 години затвор. Застрашаване на националната сигурност, за каквото се приема и шпионажът в интерес на вражеска страна, се санкционира с до 14 години зад решетките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР