Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Христо

...
Това заяви пред Нова телевизия министърът на здравеопазването проф. Христо
Коментари Харесай

Проф. Христо Хинков: Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да правя чистка

Това съобщи пред Нова телевизия министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

 

По думите му откакто завърши отводняването и почистването на вредите от наводненията държавното управление е дало наставления на РЗИ-ата в най-засегнатите области да се направи стерилизация. Той означи, че това е общоприета процедура, която да отстрани всичко, което може да провокира болест.

 

Хинков разяснява и въпроса дали е допустимо болести да доближат акваторията на Черно море поради гърмежа на украинския язовир „ Нова Каховка ”.

 

„ За момента няма никакви данни, че има увеличение на замърсяването. Правят се периодически проби, както постоянно до в този момент. Имаме подготвеност, в случай че се увеличи замърсяването с ешерихия коли и ентерококи – да се усили честотата на взимане на проби. От експертите, с които разговарях в министерството, получих увещание, че няма да се стигне най-вероятно до затваряне на плажове през целия летен сезон. Най-голямото замърсяване на морето в действителност идва от нашите води – отпадните води във Варна, промишлено замърсяване ”, акцентира той. И добави: „ Не желаеме да сътворяваме суматоха, нито да прикриваме нещо. Това е истината. Към момента няма заплаха за нашето Черноморие ”, безапелационен бе министърът.

 

Специалистът увери, че сега е в развой на събиране на екип.

 

" Почти съм подготвен. Ако съумея да завърша този развой, считам съществено и постъпателно да стартира инспекции по няколко горещи точки. Една от тях е „ Майчин дом ”. Проблемът с това здравно заведение явно е бил неглижиран досега. Много деликатно ще прочета одитния отчет, който е на бюрото ми, и който получих в петък. Възнамерявам да направя някои кадрови промени в министерството, без да върша чистка ”, означи още проф. Хинков.

 

„ Трябват ни опитни хора, които в случай че може да са неопетнен- ще е прелестно. Опитните и неопетнени хора не се занимават с политика. Те се занимават със своите си неща, които ги вълнуват. Не им се скача в студената вода. Аз започвам да си задавам въпроса за какво скочих в студената вода? Но аз скочих, тъй като някой би трябвало да скочи. Винаги ще се откри подобен човек. а това би трябвало да стане бързо, тъй като хората се изтормозиха от несигурността ”, уточни специалистът.

 

Здравният министър разяснява и започнатата инспекция за първокласния апартамент, открит в болница „ Лозенец ”.

 

„ Все още не съм получил отчета. Поръчах го още до момента в който бях в Люксембург предишния понеделник, където бях на среща със здравните министри от Европейски Съюз. Мисля, че отчетът ще го получа тази седмица. Според мен обаче това е проблем на службите. Защото този апартамент, за който не знае управлението, няма документи и стои прикрит – може да е някаква квартира. Нека да кажат профилираните органи защо е служел този апартамент ", сподели той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР