Това заяви пред Дир.бг бившият министър на отбраната Аню Ангелов.

...
Това заяви пред Дир.бг бившият министър на отбраната Аню Ангелов.
Коментари Харесай

Ангелов: Надявам се проектът за изтребителите да не се бави

Това съобщи пред Дир.бг някогашният министър на защитата Аню Ангелов.

- Излъчени ли бяха сигнали в една посока за националната ни сигурност след форума „ Заедно в сигурността “?


- Аз мощно се надявам това да е по този начин. И както виждате изрекоха се сродни отзиви по какъв начин би трябвало да се развива и се стигне до обща система за сигурността в границите на Европейски Съюз. Това е значим въпрос, който е включен в нашите цели. По време на председателството ще бъде доста значимо и изпълнителна власт и законодателна власт и други институции, и неправителствени организации да трасираме един общ път, който да даде подтик на този въпрос. Сега доста значим е и идния европейския съвет, чиято тематика ще е обща политика за сигурност и защита.

- Кой би трябвало да е целта на държавното управление рационализация на армията или обучение?


- Образованието е приоритет на националната сигурност. Дали на първо време ще е мотивацията на персоналния състав, дали е модернизацията на армията, те не би трябвало да се разделят. Защото най-хубавият метод да мотивираш някой, е да му дадеш ново модерно перспективно средство, с което да работи.

- От къде би трябвало да се стартира модернизацията на армията, самолетите, флотилията или сухопътните войски?

- При всички случаи авиационният план е на първо време и макар, че ще получи известно закъснение по отношение на резултатите от краткотрайната комисия в Народното събрание, аз съм сигурен, че няма да има огромно забавяне за реализацията му.

- А какъв вид самолети би трябвало да бъдат закупени?

- Това е въпрос, който би трябвало да се реши. Едно е ясно при опазване на участниците с два самолета втора употреба и един нов аероплан на процедура нямаше конкуренция. От техническа позиция решението за нов аероплан е предопределено. За това няма смисъл да спорят кое е вярно и погрешно.
Когато имате, от една страна, един нов военен аероплан, въпреки това, един осъвременен остарял аероплан, какво съревнование може да има, откакто вие сте определили горната цена за придобиване един и половина милиарда лв..

В същото време цената на осъвременените машини е два пъти по-ниска от тази цена, за която приказваме. Следователно няма съревнование. Аз не смятам, че милиард и половина, в случай че се наруши с един лев, то офертата би трябвало да отпадне от разглеждане. Трябва да се откри доста по-гъвкава форма и точно в тази тенденция са рекомендациите на краткотрайната комисия към Министерство на защитата, по този начин да преработи плана за капиталови разноски, че той да бъде допустим и да има действителна състезателност, конкуренция сред нови самолети, а не е изключено да има и самолети втора употреба, които да могат да вземат участие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР