Това заяви пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и

...
Това заяви пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и
Коментари Харесай

Цените на горивата няма да надвишат 3 лева за литър, но под условие

Това съобщи пред bTV Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Според него до момента в който работи “Лукойл ” и България разполага с рафинерия, произвеждаща нефтопродукти, няма да имаме проблем с дизеловото гориво.

 

Ако рафинерията обаче спре да оперира с съветски нефт, цените на горивата ще бъдат над 3 лв. на литър, предизвести Бенчев. 

 

Коментарът му не е инцидентен. Преди два дни Съвета по сигурността към Министерския съвет се събра, с цел да разиска какви биха били следствията, в случай че бъде прекъсната дерогацията, дадена ни от Европейски Съюз във връзка с преработката на съветски нефт.

 

Изключението от наложеното ембарго бе обещано поради характерното географско състояние на България. Представен беше отчет, а решенията следва да бъдат взети на последващо съвещание на Съвета по сигурността към премиера. 

 

Дерогацията бе дадена от Европейската комисия в средата на предходната година, откакто Брюксел взе решение да наложи ембарго за импорт на нефт от Русия. Самата дерогация важи до края на 2024 година, само че в края на политическия сезон депутатът от ГЕРБ Делян Добрев предложи тя да бъде предварително прекъсната. Идеята бе отхвърлена от бюджетната комисия. Добрев го внесе наново, само че разискване следва след края на депутатската почивка. 

 

Правото на дерогация ни бе обещано след договаряния по време на предходното държавно управление на Кирил Петков. Основният претекст - характерното географско състояние на страната ни. Докато влезе в действие обаче служебното държавно управление на Гълъб Донев влезе в спор с Европейска комисия по отношение на параметрите й. 

 

Самият Бенчев беше безапелационен, че европейският континент не би могъл да се оправи без съветски газ. Коментарът му пристигна откакто съветския газов колос спря доставките за страната ни. Делът на съветския газов колос на европейския пазар на полутечен газ се е свил от 16 на 13 %.

 

Европейската комисия трябваше да посочи, че България не може да продава съветски нефт или артикули, създадени от подобен, откакто служебното държавно управление на Гълъб Донев (и по-специално тогавашния министър на енергетиката Росен Христов) уточни, че страната ни няма да наруши изискванията на дерогацията, в случай че изнася горива, получени при преработката на съветски петрол.

 

По на Бенчев нарастването на котировките на интернационалните тържища се дължи на това, че част от рафинериите в Северна Африка имат усложнения, които водят до дефицит на дизелово гориво в Европа. 

 

“Руският петрол се преработва в Северна Африка и се доставят в Западна Европа “, посочи той.

 

“Логистиката е значима част от цената на литър гориво. В дребните обитаеми места, които са отдалечени от петролните бази и логистиката се прави с цистерни, е обикновено цените да са малко по-високи. Търговците могат да продават на по-високи цени, ние сме в пазарна стопанска система. Клиентът може да реши дали да зареди при него или да отиде в друга бензиностанция, където цената е по-ниска “, добави Бенчев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР