Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш министър на външните

...
Това заяви пред bTV Надежда Нейнски, бивш министър на външните
Коментари Харесай

Надежда Нейнски: България защити националния си интерес. Целта на фоновия шум беше да не се вдигне ветото

Това съобщи пред bTV Надежда Нейнски, някогашен министър на външните работи.

По думите й има два основни въпроса, които са останали в основата на това решение на българския парламент - проектозаключенията на Съвета на Европейски Съюз, в които е записано, че първата междуправителствена конференция ще се състои откакто македонците включат българите като държавотворен народ в конституцията си, а второто - включването на Договора за добросъседство от 2017 година в преговорната рамка.

" Подписването на двустранния протокол всяка година допуска да се следи по какъв начин тези неща се извършват ", изясни още Нейнски.

" Част от сътрудниците ми в политиката в желанието си да легитимират решението си споделят, че в РСМ има голяма опозиция против това предложение, което значи, че е напълно в интерес на България. Това е предложение на целия Европейски Съюз, не на Франция. И то не е сондаж. Няма по какъв начин да е оферта, която да стартираме да дискутираме. Това е в съгласие предложение, което България утвърди. Не е единствено в наш интерес, а в интерес и на двете страни. Дава опция в региона да има непоклатимост, взаимно доверие и сигурност ", добави тя.

По думите й в случай че в Скопие отхвърлят предлагането, това няма да е добър процес за РСМ. Тя прикани партиите в западната ни съседка деликатно да се срещнат с предлагането.

" Северна Македония кандидатства и извършва избрани задължения. Надявам се, че ще се срещнат с предлагането и няма да го отхвърлят ", уточни Нейнски.

Бившият външен министър чака продължаването на контракта с " Газпром " да бъде тематика на нови договаряния за сформиране на държавно управление.

" България има потребност от реформаторско проатлантическо болшинство. Дали такова е допустимо в границите на този парламент, следва да забележим. Но такова е нужно, тъй като ни следва вземането на значими решения. Войната в Украйна не е просто инвазия, а поръчка за нов международен ред. Върнете се към писмата на Путин до НАТО и Съединени американски щати. В тях всъщност се съдържа предпочитание за нови зони на въздействие. Колебливото държание на българската страна рискува да я сложи в сивата зона. В Европа сега ще се вземат значими решения за енергийната политика и войната в Украйна и ние можем да се окажем отвън тях ", уточни Нейнски.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР