Това заяви пред bTV бившият съветник на руския президент Владимир

...
Това заяви пред bTV бившият съветник на руския президент Владимир
Коментари Харесай

Сонин: Хората около Путин са против войната и предпочитат да го няма

Това съобщи пред bTV някогашният консултант на съветския президент Владимир Путин Константин Сонин. 

 

Сонин е икономист и професор в Чикагския университет. Почетен член на научния съвет към Министерство на образованието на Руската Федерация. За приноса си в развиването на съветската стопанска система е награждаван с почетен орден персонално от президента Владимир Путин, а 8 години подред е в челните позиции в класацията за най-хубави икономисти на съветската научна академия. До март 2022 година продължава да преподава в Москва, само че заради острата си реакция против нашествието в Украйна е заставен да подаде оставка и се мести за непрекъснато със фамилията си в Съединени американски щати.

 

Според Сонин президентът Путин не е блъфирал нито за момент с предизвестията му за войната в Украйна - става дума за дълъг и премислен път.

 

“Голямата неточност пристигна от другаде, съгласно мен държавната съветска администрация, самият парламент като съществени институции бяха в положение да предотвратят един водач да вземе независимо решение за военни дейности, само че не го направиха. Видимо беше това институционално комплициране. Когато Путин пристигна на власт, Русия от една страна имаше болшинство на опозицията в Народното събрание, а от друга стоеше самата президентска администрация. Според мен това беше доста по-активна управническа конструкция. Това, което Путин направи, е да забрани свободното избиране на горната камара в Народното събрание. В допълнение огромна част от хората, които финансираха опозиционните партии, бяха изпратени в пандиза или екстрадирани. С доста мои сътрудници - политически учени и икономисти - започнахме да предизвестяваме за предстоящите последствия от по този начин основаните държавни структури. Последва разрушение освен върху политически наострените медии, само че и върху така наречен бизнес медии. Именно бизнес медиите са тези, които се занимават с корупция, бизнес трендове, осведомят за икономическия напредък и развиване. Беше мъчно да обясня до какво може да докара всичко това и останах неразбираем. Но всичко, за което предупреждавах стана действителност ”, уточни Сонин.

 

По думите му съветските милиардери със личен бизнес, които основават частни предприятия и влагат в западни страни не се опълчват непрекъснато на Путин и за тях “да бъдеш огромен предприемач, в никакъв случай не е значело да бъдеш огромен жител на Русия ”. Това обаче съгласно Сонин е неточност. 

 

“Защото в случай че тези предприемачи се интересуваха повече във финансирането на опозиционни партии, в края на краищата щяха да излязат като спечелили от по този начин създалата се обстановка. Щяха да заплащат доста по-малко наказания на Путин, доста по-малко такси, в сравнение с през днешния ден ”, добави той. 

 

Според него те не са лоялни на страната, доста от тях ще задържат стотиците милиони, само че редица от тях към този момент са изгубили доста средства поради войната.

 

“Когато сигурността на бизнесът им, сигурността на децата им са в заплаха, единственото, което ги интересува, е да запазят останалите милиони. Държавата за тях повече от всеки път е мащеха ”, добави той. 

 

По думите му Русия ще бъде принудена да върне на Украйна земите, окупирани от началото на съветската инвазия, само че Кримският полуостров и териториите, окупирани преди 8 години не са част от тях.

 

“Според мен войната скоро ще спре. Миля че Украйна, ще израсне стопански, ще има своя капиталов проект по модела на Маршал. Украйна сподели, че няма корупция в страната. Един позитивен излаз ”, уточни Сонин.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР