Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите

...
Това заяви пред БНР министърът на околната среда и водите
Коментари Харесай

Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на ПВУ

Това съобщи пред БНР министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова.

Тя уточни, че очакванията са за закъснение на постъпленията при влизане в преговорен развой. С завършване на договарянията това закъснение ще бъде преодоляно, добави екоминистърът. 

" Задачата е с висока степен на значимост и висока степен на предизвикателство. Срокът е доста къс. Мобилизирали сме запаси, с цел да се създадат разбори и сметки, с цел да се реши кой да е преговорният метод ", разяснява тя.

По думите й фокусът в преговорния развой е да се предоговорят уговорките година по отношение на година за понижаване на излъчванията парникови газове, тъй че да се реализиран реализируеми цели. 

Според нея задачата е доста сложна. Ние като страна следва да вървим по пътя на декарбонизацията и даже сега да понижим скоростта, то крайната цел към този момент е моделирана, акцентира екоминистърът.

По думите й усилията са ориентирани към правенето на единна постоянна национална позиция, с която да се покажат съответни и ясни ограничения и стъпки за реализирането им.

Росица Карамфилова напомни, че първият транш е пристигнал и се работи " без ни минимум разпределяне ". 

За селата в Карловско, които понесоха съществени вреди след изобилните превалявания, служебият екоминистър сподели, че незабавно е направена инспекция:

" При сравнителния разбор по отношение на първите инспекции, които бяхме осъществили при бедствието, сега положението е доста усъвършенствано ". 

В момента се работи по план за промяна на речното легло, тъй че да се минимизира рискът в бъдеще, уточни тя. 

Още след бедствието през септември открих, че има нужда от повсеместен оглед и правене на карта за положението на дигите на територията на цялата страна, сподели министър Карамфилова. 

" Екипи бяха изпратени. Идентифицирахме рисковите насипи. Този отчет показах на Министерски съвет. Организрахме няколко срещи с регионалните управи и локалната власт, с цел да представим къде са най-рисковите сектори и най към този момент предвид на бързи дейности - в случай че има нужда от разчистване, паднали клони или замърсяване с боклуци, тъй че да се минимизира рискът.

 

Направихме някаква степен на систематизиране заплахата от дигите. Първата степен са тези, които заплашват и инфраструктура и са с по-висок риск от бедствени положения. Бяха дадени редица наставления ".

Сега започва усилена акция за това какъв брой от предписанията са изпълнени, къде има нужда от спомагателни действия и да се види има ли прогрес и в случай че има потребност, да се подхващат спомагателни корективни дейности, добави тя. 

По думите на Росица Карамфилова  комплексна инспекция ще помогне да се види какъв брой са почистени речните коритата и обезпечаване на тяхната проводимост. 

Министерство на околната среда и водите дава отговор за 52 сложни и значими язовира, напомни министърът. В момента няма нищо тревожно, регистрира тя.

По думите й при започване на годината е имало терзания по отношение на изпразването на някои язовири. Сега имаме противоположна наклонност, сподели тя и уточни, че са дали ограничаване за равнищата, до които би трябвало да се поддържат язовирите, с оглед отбягване на преливане. 

Тя акцентира, че всекидневно се следи положението на язовирите. Със съответните механизми и разбор на положението ще се минимизира рискът от бедствия, счита Карамфилова. 

" Към 1 август 2022 година бяха останали 8 депа от 113-те разпознати като рискови във връзка наказателната процедура. Към момента сме докладвали 4 депа приключени, петото също е приключено. Остават още 3. Тежки планове са. Тежки терени - забавяния и обжалване на общетвени поръчки ", изясни министърът на околната среда. По думите й периодите са завършили преди години. 

" Този прогрес ще докара до понижаване, в случай че има глоба, на размера й ".

Имаме 2 наказателни процедури по отношение на качеството на въздуха, сподели още Карамфилова. По думите й сумата е сериозна:

" Още през април 2021 година Европейска комисия завежда желае за налагане на еднократна глоба в размер на малко над 3000 евро дневно и периодическа глоба от над 28 000 евро дневно. През септември подготвихме позиция, с цел да покажем, че вървим с устойчиви дейности за понижаване на превишенията. Все още все още чакаме решението на Европейския съд по делото . Имаме оптимистични упования ". 

Според нея има късмет да избегнем санкцията. 

Друго предизвикателство е обвързвано с нарушаванията и нарастванията на серния диоксид: " Не преминахме 24-то превишение, което е сериозна позиция пред Европейска комисия, че в действителност вървим към възстановяване на положението ". 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР