Това заяви пред БНР дипломатът Марин Райков, бивш служебен премиер

...
Това заяви пред БНР дипломатът Марин Райков, бивш служебен премиер
Коментари Харесай

Марин Райков: Закриването на руското посолство в София би било грешка на Москва

Това съобщи пред БНР дипломатът Марин Райков, някогашен длъжностен министър председател и външен министър на България, сега дипломат на страната в Обединеното кралство.

" Искрено се надявам, че няма да се стигне до ескалация. В такава обстановка е значимо да бъдат непокътнати дипломатическите канали за връзка, тъй като би трябвало да мислим и за българските и съветските жители, които чакат подпомагане и обслужване на дипломатическите ни задачи ", добави той. Марин Райков посочи, че последствия за двустранните връзки може да има, само че в случай че едната от двете страни прояви воля за ескалация:

" Със сигурност България няма да прояви воля за ескалация ". Според него деескалацията на напрежението е единственият потребен ход и акцентира:

" Българската позиция във връзка с непровокираната съветска експанзия против Украйна е изложение неведнъж. Руската федерация може да сътвори предпоставки за възстановяване на връзките си освен с България, само че и с всяка друга страна от НАТО, като се върне към правилата на интернационалното право и ревизира досегашното си извънредно недопустимо държание ".

По думите на дипломата има две линии на преценка, когато става дума за изгонването на дипломати и за редуциране на броя на чиновниците на посолството на Руската федерация, не би трябвало да се смесват:

" Министърът на външните работи е показала докладна за реализиране на паритет на бройките на чиновниците в задачите на двете страни. Инициативата за оповестяване на личност нон грата е напълно настрана ".

Посланик Райков не се съгласи с тезата, изказана от някогашния енергиен министър от Българска социалистическа партия Румен Овчаров, че има " опити на Лондон и Вашингтон да се понижи наличието на руснаци в дипломатическите задачи в Европа ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР