Това заяви на първото си посещение у нас като канцлер

...
Това заяви на първото си посещение у нас като канцлер
Коментари Харесай

Австрия подкрепя България за присъединяване към Шенгенското пространство

Това съобщи на първото си посещаване у нас като канцлер на Австрия Себастиан Курц. Охраната на външните граници, сигурността, идната среща на върха Европейски съюз - Турция, бюджетът на Европейски Съюз и двустранните връзки бяха тематиките на диалога сред Курц и българския министър председател Бойко Борисов. Акцентът на визитата е върху приемствеността в тематиките на Българското и Австрийското председателство на Съвета на Европа.

Подкрепата за участието на България в Шенген беше огромната вест от срещата сред австрийския канцлер Себастиан Курц и българският министър председател Борисов. Тя бележи коренна смяна в позицията на Австрия. Германия, Австрия и Холандия бяха страните, които твърдо бяха срещу присъединението на България в Шенген. Тази поддръжка беше изразена и с изключителна признателност за напъните на България в защитата на външната граница на Европейски Съюз и вяра, изразена от Себастиан Курц, че и други страни ще последват нашия образец.
 Австрийският канцлер Себастиан Курц и българският министър председател Бойко Борисов Австрийският канцлер Себастиан Курц и българският министър председател Бойко Борисов © Българска телеграфна агенция Себастиан Курц - канцлер на Австрия: Радваме се, че имаме опция да подкрепим България да бъде призната в Шенгенското пространство. Няма страна в Европа, която да е вложила толкоз старания в опазването на външните граници. Бойко Борисов - министър-председател: Факт е, че всички в Европа правят оценка, че страната България, не ние, може и опозицията да се усеща горда, страната България е направила по този начин, че всички да правят оценка напъните, които сме положили. Имаме все още нула мигрантски напън.  © Българска телеграфна агенция
България и Австрия не са на една позиция във връзка с новата финансова рамка на Европейски Съюз, която би трябвало да бъде конкретизирана по време на нашето и Австрийското европредседателство. Според Австрия членските вноски на страните-членки не би трябвало да се усилва, до момента в който България към този момент поддържа сходна мярка. Курц съобщи, че разноските на Европейски Съюз би трябвало да се разпределят по-рационално с оглед Брекзит.

Планираната среща на върха ЕС-Турция също беше в диалога сред двамата водачи. И тук имаше дребни разлики - и двамата се сплотиха към това, че съдействието с Турция е извънредно значимо за продължение на съглашението за миграцията, само че имаше разлики във връзка с въпроса за участието на Турция в Европейски Съюз. Курц изрично съобщи, че все още не може да се приказва за сходно нещо. В изявлението на Борисов такава безапелационна позиция не прозвуча. Той прикани да се търси дипломация, а не опълчване.
 Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с премиера Бойко Борисов Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с премиера Бойко Борисов
31-годишният Курц, който е най-младият политически водач в света, трябваше да посети България в средата на февруари, само че визитата му беше отсрочена по з...

Друга тематика, в която имаше единогласие, беше сигурността и миграцията - и двамата се сплотиха към мнението, че мигрантите би трябвало да прекосяват през откритите контролно-пропусквателни пунктове и да се следи деликатно предишното на тези, които желаят да получат леговище в Европейски Съюз. Според двамата водачи това е компромисът, който ще докара до сполучлива промяна на Дъблинския правилник. Имаше единогласие и за Западните Балкани - и България, и Австрия поддържат присъединението им към Европейски Съюз.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР